Romderbyt bjöd på två straffar och ett kokande Stadio Olimpico.

Efter full tid var Romas Radja Nainggolan den stora matchvinnaren.

– De kallar honom ”ninja” men han är snarare en superhjälte, säger Eusebio Di Francesco.

Radja Nainggolan.

Romderbyt mellan Roma och Lazio bjöd på känslostorm, både på planen och uppe på Stadio Olimpicos läktare. När slutsignalen ljöd stod det klart att Eusebio Di Francesco nu vunnit huvudstadsbataljen både som spelare och tränare.

– Att spela själv är fantastiskt på ett sätt men jag är oerhört stolt och glad över att få vinna i dag som tränare, säger Di Francesco till Mediaset.

– Jag pratade med Francesco Totti innan avspark som var märkbart lugn och avslappnad. Jag sa till honom att vi fick fira efteråt – och så blev det.

Två straffar

Det var hemmalaget som inledde bäst. Första halvlek förblev mållös men direkt i den andra tilldelades Roma en straff sedan Bastos gått för hårt in i en duell.

Diego Perotti förvaltade den kyligt till 1–0. Bara ett fåtal minuter därefter drog Radja Nainggolan till strax utanför straffområdet. Skotten blev både hårt och lågt och smet in bakom Thomas Strakosha i målet.

Lazio kom tillbaka efter mardrömsstarten. Ett dubbelbyte gjordes av tränaren Simone Inzaghi, där Jordan Lukaku och Nani kom in i stället för Lucas Leiva och Senad Lulic.

Det gav effekt, efter en period av tryck råkade Konstantinos Manolas täcka ut bollen över kortlinjen med armen. Domaren missade först incidenten men med hjälp av VAR ändrade han beslutet och pekade på straffpunkten. Ciro Immobile hade inga problem med att rulla in 1–2.

”Kämpade genom smärtan”

Bortalaget försökte frenetiskt trycka upp laget för att få till en kvittering på slutet. Men trots sex tilläggsminuter räckte det inte – Nainggolans mål blev matchavgörande.

– Nainggolan sträckte ljumsken för åtta dagar sedan men han kämpade verkligen genom smärtan, säger Di Francesco som benämner spelaren som en ”superhjälte”.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se