Tysklands totala fiasko – föll oväntat i VM-premiären

Japan vände och vann i fotbolls-VM

Uppdaterad 2022-11-28 | Publicerad 2022-11-23

DOHA/STOCKHOLM. Vi har en ny jätteskräll i VM.

Tyskland hade länge ledningen mot Japan – men klappade ihop totalt i slutet av andra halvlek och tappade till 1–2 i premiären.

– Tyskland ska vara överlägsna här, säger TV4:s expert Hanna Marklund i sändningen.

Grupp E i fotbolls-VM: Alla förutsättningar – så går lagen vidare

Redan under gårdagen kom en VM-skräll när Argentina förlorade mot Saudiarabien. Och nu var det dags för en ny.

Strax före avspark hamnade dock annat än det sportsliga i fokus. Det tyska landslaget valde att markera mot Fifa inför matchen efter förbudet mot ”One Love”-bindeln och satte händerna mot munnen i protest.

– Vi har bara vunnit en match. Till att börja med ska vi inte vara för glada över det utan bara fokusera på nästa match, säger förbundskaptenen Hajime Moriyasu till Nikkei Sports.

PLUS: Här är VM-arenorna för 45 000 000 000 kronor

När spelet på plan väl drog igång fick man det tufft och åkte på en rejäl käftsmäll då Japan stod för en skrällprestation och vände ett underläge till seger via två inhoppare.

Tyskland inledde däremot fartfyllt i den första halvleken. De till dagen vitsvartklädda fick en straff i den 33:e minuten och Ilkay Gündogan klev fram och satte kyligt 1-0.

Tappade helt i andra

Men tyskarna gick inte att känna igen i slutet av den andra halvleken.

Efter ett massivt tryck från Japan lyckades man skaka Tyskland och skicka in 1–1 genom Ritsu Doan med kvarten kvar att spela.

Och det skulle så klart komma mer.

Takuma Asano löpte i den 83:e minuten i djupled och fick en läcker passning av Ko Itakura. Asano fortsatte sedan in i straffområdet och dunkade in 2–1 bakom den tyske kaptenen Manuel Neuer, som stod för ett tveksamt ingripande. Ett mål som innebar 2–1-seger för Japan.

"Det är en brutalt besvikelse. Vi hade 78% bollinnehav i första halvlek, i andra halvlek hade vi många chanser som vi inte tog. Japan slog oss helt klart vad gäller effektivitet”, säger den tyske förbundskaptenen Hansi Flick i en kommentar på förbundets Twitter.

Enorma glädjescener efter slutsignal

Efter matchen visste glädjen inga gränser för det japanska laget. Hela bänken sprang in på planen och efter samlades samtliga i den japanska truppen i en ring på planen och där stod de länge och kramade om varandra.

Det var mycket japanska fans på plats inne i Khalifa Stadium som hördes bra under hela matchen men efter slutsignal exploderade samtliga ut i en glädjeyra. Tjugo minuter efter att matchen blåstes av stod fansen fortfarande och klappade åt spelarna som gick ett varv och i sin tur tackade för stödet som hjälpte laget till den stora skrällen i VM.

– Till att börja med ska vi lugna ned oss. Inget är klart än. Vi behöver en vinst till.
Det fanns saker i spelet som oroade mig som vi måste åtgärda till Costa Rica-matchen, säger ikonen Keisuke Honda till Nikkei Sports.

Japan ställs mot Costa Rica härnäst. Tyskland möter Spanien.

Köp den tyska landslagströjan i Sportbladet Shop här!