Transferkorgen blev en succé – för fansen

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-11-24

PREMIÄR för Lauls silly cirkus – efter ett år skrotas Hammarbys galna idé

Förlorat pengar på finanskrisen?

Du skulle ha investerat i Hammarbys transferkorg i våras.

Men nu ser den generösa modellen ut att skrotas – efter bara ett år.

Följ ämnen

Hammarby slog på stora trumman i våras när deras så kallade transferkorg presenterades. 13 miljoner kronor hämtades in från utomstående med Bajenhjärtan.

Lånet, för det är ett lån, ska betalas tillbaka i april 2009, men förutom att investerarna får igen sitt insatta kapital, får de också dela på 15 procent av samtliga Hammarbys spelarintäkter kommande FEM åren.

Bra affär för investerarna

Ett räkneexempel: Hammarby har i år sålt spelare för 24 miljoner kronor. 15 procent, alltså 3,6 miljoner, försvinner till investerarna bara i år. En bra affär för investerarna men knappast för Hammarby som inte ens använt pengarna i transferkorgen.

– Vi har än så länge bara investerat tre miljoner sedan korgen kom till, berättar vd:n Michael Andersson.

Så vad fick ni egentligen ut av det här?

– Vi tycker att det var oerhört roligt att vi kunde generera de här pengarna från Hammarbymänniskor och Hammarbyintresserade, att de ville att vi skulle få kapital. I den bemärkelsen har det varit jäkligt lyckat. Det är positivt att folk känner att de fått vara med att göra något i Hammarby, att pengarna kom tillbaka snabbt och att de även får en viss förräntning i framtiden.

Michael Andersson tillägger med ett skratt:

– Med tanke på den ekonomiska situationen i världen senaste året har en investering i vår transferkorg nog varit en av de bättre i finansvärlden.

Men ni är ingen välgörenhetsinrättning?

– Nej, men vi tycker det är kul att investerarna får tillbaka sitt insatta kapital och också pengar i framtiden. Hittar vi andra attraktiva former, dessa kan se olika ut, är folk förhoppningsvis villiga att gå in ytterligare en gång samt att det kanske tillkommer nya människor. Det är positivt av marknadsmässiga skäl oavsett om vi ska sjösätta en ny korg eller komplettera med en annan modell.

15 miljoner att värva för

Internt inom Hammarby diskuteras nu ett helt nytt upplägg som inte ska vara lån utan riskkapital trots att klubben har cirka 15 miljoner kronor att värva för när transferkorgslånet är tillbakabetalt.

– Med riskkapital behöver vi inte enbart riska med vår egen ekonomi vid värvningar. Det kan vara till exempel en kombination av vår egen ekonomi och riskkapital, säger Michael Andersson.

Om det nya upplägget blir lika generöst som transferkorgen lär det inte bara locka människor med Hamm-arbyhjärtan ... men den missen gör Bajen knappast om.