Förenade i djupa sorgen

Publicerad 2014-03-31

Fotbollssverige är skakat efter den tragiska dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i går.

I dag hedrade förbundskapten Erik Hamrén supportern med en landslagströja på minnesplatsen vid Stockholms Stadion.

– Det är något som är fel, något som är sjukt, säger Erik Hamrén till Sportbladet.

Följ ämnen

Minnesplatsen vid Stockholms Stadion har i dag översvämmats av blommor och matchtröjor för att hedra den fyrabarnspappa som i går misshandlades till döds just före den allsvenska premiären.

Strax efter lunch samlades representanter från Djurgården, AIK och Hammarby samt förbundskaptenen Erik Hamrén och fotbollsförbundets avgående generalsekreterare Mikael Santoft för att hedra Djurgårdssupportern. AIK:s ordförande Johan Segui förenades i en kram med rivalen Djurgårdens sportchef Bo Andersson för att visa sitt stöd.

– När någonting ofattbart inträffar, som är helt åt helvete, vi älskar fotboll och vi vill ha rivalitet på planen. Men vi vill inte ha rivalitet på stan. Vi hjälper Djurgården med vad de än behöver hjälp med, säger Segui till Expressen om kramen.

"Så tragiskt"

Förbundskapten Erik Hamrén hängde upp en svensk landslagströja vid platsen och försökte sedan i en intervju med Sportbladet att sätta ord på det ofattbara.

– Det känns så onödigt, så tragiskt. Det gjorde ont i går, men ännu mer i dag. Särskilt när jag här nyligen pratade med en kompis som berättade om honom som person, då blir man ännu mer tagen, säger Hamrén.

Vad sänder det här för signaler ut i världen?

– Det sänder flera signaler, det är något som är fel, något som är sjukt. Men också att det finns en kärlek och sammanhållning i fotbollen. Det är samma som efter Ivan Turina, supportrar och klubbar går samman, det finns också otroligt mycket kärlek. Men det är mycket som är sjukt.

Det som man också kan fråga sig är varför det måste vara så tragiskt innan man visar den kärleken.

Hur påverkar det här fotbollen?

– Vi som älskar fotbollen berörs illa av det. Det här visar att människor kan få trampa på fotbollen, på oss som älskar fotbollen.

Kritisk mot regeringen

Erik Hamrén vill inte själv säga vad som behöver göras för att få stopp på fotbollsvåldet, men han är ändå kritisk till att arbetet går för långsamt.

– Det finns människor i klubbar och på förbundet som jobbar med det här, även på regeringsnivå. Även om jag ibland kan tycka att det går för sakta i bland.

Följ ämnen i artikeln