Spelet bakom IFK Göteborgs miljonkaos

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2016-03-13

Sportbladet avslöjar turerna kring sponsorcirkusen

GÖTEBORG. Malmö FF såg under 2015 till att man nu har 285 miljoner kronor på banken, utmanaren IFK Göteborg tvingades sälja klenoden Kamratgården för att rädda ekonomin.

Sportbladet kan avslöja turerna som ledde till försäljningen, att IFK Göteborgs klubbdirektör fick sparken och att ordföranden och kassören lämnade styrelsen.

I en av huvudrollerna: Nils Wiberg, som reagerade när IFK Göteborg förhandlade med en ny storsponsor – ett företag där Wiberg var delägare.

– Jag kände inte till det. Jag blev besviken och det framförde jag, säger Prioritets Finans vd.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Malmö FF

I måndags genomförde IFK Göteborg ett stormigt årsmöte inför hela 635 medlemmar. Den bistra ekonomin var huvudämne och frågorna från medlemmarna många.

Inte minst har försäljningen av Kamratgården som gav en vinst på 13 miljoner kronor väckt mycket starka känslor.

Ekonomiskt innebar försäljningen att IFK Göteborg gick 2,5 miljoner plus i stället för 10,6 miljoner back 2015.

Men under den ekonomiskt ansträngda säsongen stod IFK Göteborg också utan huvudsponsor under flera månader.

Avtalet med tidigare huvudsponsorn Prioritet Finans gick ut vid sista december 2014 och IFK Göteborg valde att inte förnya avtalet.

En fråga som kom upp från en av årsmötets medlemmar i måndags var hur mycket klubben hade tjänat på att ha Prioritet Finans, som ville fortsätta samarbetet, hela året.

– Allt var i princip klart med oss, men så plötsligt blev det inget. Vi hade ingen aning, fick ingen förklaring. Då förstod man att IFK förhandlade med andra, att de hittat en bättre partner och jag var ledsen för det, säger vd:n Nils Wiberg till Sportbladet.

Frågan på årsmötet kommenterade tidigare ordföranden Karl Jartun så här:

– Vi hade olika spår. Men vi kommenterar inte i exakta siffror totalsumman av våra partneravtal.

Hade flera alternativ

Den dramatiska skilsmässan mellan IFK Göteborg och Prioritet Finans innebar även att tidigare utlovad finansiering, cirka tre miljoner kronor, för värvningarna av ghananska spelarna Lawson Sabah och Prosper Kasim, frös inne och IFK Göteborg var tvunget att betala ur egen kassa.

Men IFK Göteborg hade flera alternativ till ny stjärnsponsor. Karl Jartun bekräftar för Sportbladet att det rörde sig om tre bolag, varav ett var utländskt.

– Vi hade långt framskridna diskussioner med tre aktörer. Jag vill inte kommentera vilka de är, vi kanske tar upp spåren igen i framtiden, säger Karl Jartun.

Sportbladet kan avslöja varför IFK Göteborg med dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly i spetsen i början av 2015 vågade spela ett högt spel och inte förlängde med Prioritet Finans.

Med i bakgrunden, som ett av flera alternativ, fanns internationella rättighetsbolaget Sportfive, som några månader tidigare skrivit ett större avtal med AIK. Sportfive, som ägs av Lagardère Sports, skulle ta hand om IFK Göteborgs alla kommersiella rättigheter, kring arena, matcher och klubbens sponsorverksamhet. 

Rann ut i sanden

Sportfive-spåret svalnade under våren bland annat eftersom storbolaget ville skriva ett avtal över hela tio år.

Parallellt hoppades även IFK-ledningen att något av de klassiska göteborgska storföretagen med Volvo i spetsen åter skulle kliva in och synas i större utsträckning på de blåvita matchtröjorna. Men även det alternativet rann ut i sanden.

Kvar i bakgrunden fanns dock en ny stjärnsponsor som enligt Sportbladets källor skulle garantera en större årlig fast intäkt än tidigare avtal med Prioritet Finans.

”Blev förvånad”

Byggjätten Serneke Group med vd:n Ola Serneke i spetsen var beredd att sponsra IFK Göteborg med åtta miljoner kronor om året plus bonusar för SM-guld eller avancemang till gruppspel i Champions League eller Europa League.

Kruxet: en av storägarna i Serneke då – avpolletterade Prioritet Finans.

Varken Karl Jartun, tidigare kassören Ulf Ivarsson eller Sernekes vd Ola Serneke vill kommentera uppgifterna, men Nils Wiberg säger:

– Senare fick jag reda på att ett av företagen var Serneke. Det är klart att jag blev väldigt förvånad, säger Nils Wiberg.

Prioritet Finans ägde vid den tidpunkten 20 procent av Serneke Group. Enligt Sportbladets uppgifter reagerade Wiberg starkt och stoppade indirekt Serneke från att gå in som ny huvudsponsor i ekonomiskt trängda IFK Göteborg. 

– Vi var minoritetsägare och då bestämmer man inte. Men jag upplevde det som knepigt, säger Nils Wiberg.

– Jag kunde inte påverka, men jag var besviken och framförde det.

Påverkade inte det IFK och Sernekes beslut då?

– Ingen aning, säger Wiberg.

”Är ingen dumjöns...”

Efter ett halvår utan intäkter från någon huvudsponsor återupptog IFK Göteborg förhandlingarna med Prioritet Finans och skrev under sommaren 2015 på ett nytt, mer prestationsbaserat avtal som enligt Sportbladets uppgifter ger Blåvitt fyra miljoner kronor årligen i fast betalning och lika mycket i bonus vid SM-guld eller vid avancemang till gruppspel i någon av Europacuperna.

Dessutom bidrog Wiberg omgående efter att det nya sponsoravtalet träffats till att finansiera värvningen av anfallaren Victor Sköld.

För IFK Göteborg innebar månaderna av förhandlingar med tilltänkta nya huvudsponsorer uteblivna intäkter om många miljoner.

Comebackande Prioritet Finans täckte inte upp den förlusten.

Ni betalde inte retroaktivt?

– Jag må vara snäll och bidra, men jag är ingen dumjöns.., säger Wiberg.

Samtidigt med tappet av uteblivna huvudsponsormiljoner nådde IFK Göteborg varken upp till övriga intäktsmål eller önskade kostnadsbesparingar, trots andraplats i allsvenskan och ökat publiksnitt.

I början av december meddelade IFK Göteborg att man sparkade klubbdirektören Martin Kurzwelly.

Sålde Kamratgården för 40 mkr

Två veckor senare kom det även fram att IFK Göteborgs styrelse tvingats sälja den mest känslomässigt laddade blåvita klenoden, träningsanläggningen Kamratgården till bostadsbolaget Varbergs Stenfastigheter.

Enligt vad Sportbladet erfar var försäljningspriset nära 40 miljoner kronor, men eftersom Kamratgården var belånad för över 25 miljoner kronor stannade nettovinsten vid 13 miljoner kronor. Pengar som gick till att rädda 2015 års resultat, likviditeten och framtida handlingsfrihet.

IFK Göteborg är garanterade att hyra anläggningen till 2033 och kan när som helst köpa tillbaka Kamratgården.

Men försäljningen bidrog till att även ordföranden Karl Jartun och kassören Ulf Ivarsson lämnade Blåvitts styrelse efter ett turbulent år som inletts med att det var Nils Wiberg som fick gå – innan han själv var med och påverkade eventuella sponsorersättare och slutligen gjorde comeback själv.

Men Wiberg är diplomatisk till sin egen medverkan:

Tror du att IFK Göteborg hade sluppit sälja Kamratgården om ert avtal gällt från 1 januari och inte från andra halvåret?

– Vilken svår fråga. Det hade nog inte påverkat, säger Nils Wiberg.

Fotnot: I slutet av 2015 sålde Prioritet Finans sin del, 20,1 procent, av aktiekapitalet i Serneke Group.

Huvudpersoner kring Blåvitt

Några av huvudpersonerna kring styrningen av IFK Göteborg:

Martin Kurzwelly, före detta klubbdirektör. Fick sparken i december.

Karl Jartun, före detta ordförande. Avgick/tvingades lämna IFK-styrelsen.

Ulf Ivarsson, före detta kassör. Styrelseproffs, bland annat i styrelsen för Serneke Group. Avgick/tvingades lämna IFK-styrelsen.

Nils Wiberg, vd och huvudägare i Prioritet Finans. Har skjutit till stora belopp, cirka 7 miljoner årligen, sedan 2011. IFK Göteborg valde att inte förlänga med PF när avtalet gick ut i december 2014, men ingick en ny överenskommelse med företaget i juni 2015. Tidigare stor delägare i Serneke Group.

Ola Serneke, vd för Serneke Group, och stor sponsor för IFK Göteborg. Var en av kandidaterna att bli ny huvudsponsor för IFK Göteborg. Har byggt inomhushallen Prioritet Serneke Arena gemensamt med Prioritet Finans.

Mats Gren, sportchef, och Lena Mattsson, ekonomichef, IFK Göteborg. Duon får tills vidare ansvara för den vakanta tjänsten som klubbdirektör.

Kristina Cohn Linde, före detta styrelseledamot IFK Göteborg, vd för Marknadsföreningen i Göteborg. Lämnade IFK-styrelsen och sa i en intervju med GP om arbetet i Blåvitt: ”Det finns gamla strukturer och traditioner som gör att man kanske inte vill tänka nytt”.

Gunnar Larsson, legendarisk före detta ordförande. Reagerade mycket kraftfullt, bland annat i Sportbladet, när det kom fram att klubben sålt Kamratgården.

Frank Andersson, nytillträdd ordförande. Även ordförande för Gunnilse IS och välkänd S-politiker i Västsverige.

Jakob Andreasson, nytillträdd kassör. Avdelningschef Göteborgs kommun, men också välkänd bloggare och twittrare i blåvita supporterkretsar.