Noll egna avslut – ändå oavgjort i premiären

Är du på plats? Zooma in dig själv på läktaren här

Premiären mot Irland har målats upp som en nyckelmatch.

I den första halvleken chockades Erik Hamréns landslag.

”Blågult” var tillbakatryckt och släppte till flera kvalificerade målchanser.

Två minuter in i andra halvek kom målet – för Irland.

Seamus Coleman snurrade upp Emil Forsberg längs högerkanten och hittade in till 34-årige Wes Hoolahan som satte 1-0.

Då, plötsligt, tog Sverige över matchen.

Räddat – av självmål

Men det skulle krävas ett självmål för att få med ett resultat.

Ciaran Clark, som tidigare hade hyllats av brittiska experter för att ha neutraliserat Zlatan Ibrahimovic, nickade in bollen i eget nät efter ett inlägg av … just det – Zlatan Ibrahimovic.

Efteråt tas Clark i försvar av förbundskapten Martin O’Neill.

– Jag tycker han borde se på sin insats som helhet och vara nöjd. Det var oturligt, verkligen oturligt. Vi klarade av deras tryck väldigt bra, sedan släppte vi in ett mål och matchen vände lite. Men för att summera: Jag är enormt stolt över laget, men besviken. Och det är spelarna också, säger han.

Noll egna skott

Målet kom i den 71:a minuten och var matchens dittills första avslut mot irländske målvakten Darren Randolph. När domaren blåste av matchen visade Uefas officiella statistik att Sverige inte sköt ett enda eget skott på mål under hela matchen. Det är första gången sedan 1980 som ett lag gör mål i en EM-match utan att skjuta ett eget skott på mål, enligt OptaJean.

– Jag vet inte hur man räknar statistik, men jag kommer ihåg att målvakten gjorde en riktigt bra räddning. Och vi hade ett par skott utanför också, säger Erik Hamrén efteråt.

Zlatan Ibrahimovic var missnöjd när han intervjuades av SVT.

– Andra halvlek är mycket bättre än den första. Men vi saknar ändå kvalitet. Vi ska spela mycket bättre än så här, säger ”Ibra”.

– Men det viktigaste är att vi inte förlorar.

Om sin egen insats säger lagkaptenen:

– Med tanke på de bollarna jag får så ... jag försöker, men jag kan mycket mer. Nu har vi två matcher kvar och det gäller att ta de poäng som behövs.

”Visade hjärta”

Kim Källström till SVT:

– Vi tar ändå med oss jättemycket för den här matchen. Vi kom tillbaka, vi visade stort hjärta. Det är viktigt att ha en positiv energi inför nästa match. En seger till så är vi verkligen med.

John Guidetti fyller i:

– Poäng var livsviktig.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar spelarna i EM-truppen

Matchbetygen

Sverige

1. Andreas Isaksson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fick det ganska hett om öronen, men "Isak" höll sig kall. Alert, en bra räddning i första, två viktiga och starka i andra.

///

2. Mikael Lustig (45)  Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Tvingades byta redan före halvtid för känning i ljumskarna. Bolltittande vid irländsk målchans. Väldigt lite offensivt spel på sin kant och Lustig bidrog inte till att öka tendensen.

4. Andreas Granqvist Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Hamnade i flera en mot en dueller. Löste dem bra, men tänjde gränser till sin fördel. Styrde backlinjen, fast linjen var svår att hålla mot skickligt Irland.

14. Victor Nilsson Lindelöf Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Mycket nerver inledningsvis som präglade passningsspel och försvarsspel. Men landade. Flyttades ut på högerkanten, där han tog för sig.

5. Martin Olsson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Rivstart för att sedan hamna i allmänna svenska komaträsket med felpassningar. Men stark i andra, klev, skickade inlägg tidigt och sent. Bra offensiv kraft.

/////

7. Sebastian Larsson Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Pigg direkt i inledningen men fick sedan slita hårt utan att få ut mycket. Hade han satt 1-1 om inte Clark nickat in den eget mål? Durmaz knackar på inför Italienmatchen.
18. Oscar Lewicki (ut 86) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Det blir för endimensionellt med Lewicki bredvid Källström, framför allt när Sverige är spelförande och jagar mål. Skulle bytts ut efter 70 minuter men då kom 1-1. Ekdal från start mot Italien?
9. Kim Källström Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Tappade mer mark än han vann. Hittade inte Zlatan med sina patenterade, längre passningar.
6. Emil Forsberg Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Vi har högre krav på vår nye stjärna än så här, även om han tog sig i andra. Hade ett jätteläge efter 50 minuter på målvaktsretur men sköt utanför.

//

11. Marcus Berg (ut 59) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fick ta mycket stryk och det går inte heller att klaga på arbetsinsatsen. Med med ett paralyserat svenskt spel kom aldrig några vettiga bollar att jobba på för Berg. Många gånger missförstod också lagkamraterna var anfallaren ville ha bollen.

10. Zlatan Ibrahimovic  Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Slog inlägget till självmålet och var inblandad i alla svenska farligheter framåt. Även nära med en styrning efter timmen spelad och nådde sånär Martin Olssons inlägg i slutskedet. Hade i övrigt en otacksam roll när det svenska understödet inte alls fungerade.

Avbytare:

3. Erik Johansson (45) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Fick en mindre intensiv halvlek rent försvarsmässigt. Agerade stabilt även i svåra situationer,

20. John Guidetti (in 59) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kom in med den energi Erik Hamrén förmodligen var ute efter i och med bytet. Klackade fram till Zlatan innan kvitteringsmålet och stångades friskt med det irländska försvaret.

8. Albin Ekdal (86' inbytt för sent för betyg)

Jury: Petra Thoren, Johan Flinck, Patrik Sjögren, Simon Bank, Erik Niva