Så lyckades IFK med sin storvärvning

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-06-20

Lasse Vibe, 26, valde IFK Göteborg i konkurrens med utländska klubbar delvis tack vare nya skatteregler.

Den svenska expert- skatten öppnar upp för fler utländska spelare i allsvenskan.

– Löneskillnaden mellan allsvenskan och ett mittenlag i Belgien eller Holland är inte så stor, säger Vibe.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Den tidigare Sönderjyskespelaren, som sannolikt kommer användas till höger på mittfältet i IFK Göteborg, förklarar varför han valde Blåvitt trots erbjudanden från utländska klubbar, såväl i Danmark som på kontinenten.

– Jag är 26 år och vill spela matcher, inte sitta på bänken. IFK Göteborg och Mikael Stahre var den klubb som allra mest ville ha mig.

”Vi kommer trivas”

– Det är viktigare för mig att känna det förtroendet än att gå till en större klubb på pappret där jag riskerar att inte få lika mycket speltid. Det finns en familjär stämning kring IFK Göteborg som både jag och min fru gillade när vi var här på besök. Vi tror vi kommer trivas här med våra barn (tvillingar på 2 år) och att det är bra för min fotboll.

Ekonomin, blir den inte sämre för dig jämfört med andra utländska alternativ?

– Generellt har nog klubbar i Belgien och Holland drabbats hårt av den ekonomiska nedgången och därför är inte skillnaderna mellan ett mittenlag där och IFK Göteborg i allsvenskan så stora längre, säger Vibe.

Enligt vad Sportbladet erfar har dessutom IFK Göteborg kunnat erbjuda Vibe ett fördelaktigt ekonomiskt paket i det treåriga kontraktet tack vare den nya expertskatt som infördes 2012 och där 25 procent av lönen är skattefri.

”En klar fördel”

– Expertskatten är en klar fördel för svensk elitfotboll. Det gör det enklare att få hit spelare från våra grann- länder, säger sportchefen Håkan Mild.

Använder ni expertskatten vid värvningen av Vibe?

– Vi diskuterar inte lönerna för våra spelare offentligt. Men det är ingen hemlighet att det går att använda expertskatten för utländska spelare om de tjänar över ett visst belopp i månaden, säger Mild.

Det här är expertskatten

En utländsk arbetstagare (till exempel fotbollsspelare) som har en månadslön som överstiger två prisbasbelopp (89 000 kronor) faller inom ramen för den så kallade expertskatten, som började gälla från 1 januari 2012.

Regeln gäller för utländska ”experter” under tre år.

Expertskatten innebär förenklat att arbetsgivaren och arbetstagaren bara skattar för 75 procent av lönen. 25 procent undantas från beskattning och arbetsgivaravgifter.

Vid en lön på 200 000 kronor i månaden innebär det att spelaren får ut drygt 28 000 kronor mer i månaden netto och klubben betalar 15 000 kronor mindre i månaden i arbetsgivaravgifter med expertskatten.

Vid ännu högre månadslön blir nettoeffekterna givetvis ännu större.

Expertskatten går även att kombinera som en retroaktiv utbetald lön när spelaren åter flyttat utomlands. Skatten på ersättningen som då betalas i efterhand blir då extremt låg, endast 18,75 procent. (75 procent av lönen beskattas med 25-procentig SINK-skatt).