Legendariske bossen rasar mot beslutet

Uppdaterad 2015-12-18 | Publicerad 2015-12-17

Gunnar Larsson.

GÖTEBORG. IFK Göteborgs legendariske ordförande Gunnar Larsson rasar över att klubbens styrelse sålt klassiska Kamratgården.

– Att inte låta det beslutet gå till ett medlemsmöte är oförlåtligt.

– Jag tycker styrelsen verkligen ska fundera på om de kan sitta kvar, säger föreningens hedersordförande.

Vid ett informationsmöte för klubbens medlemmar tidigare i kväll framkom det att IFK Göteborgs styrelse sålt Kamratgården för drygt tio miljoner kronor till ett externt bostadsbolag, Varbergs Stenfastigheter.

– Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen. Åtgärden innebär inte några ökade driftskostnader för oss som hyresgäst, säger Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg till klubbens hemsida.

Chockvågor genom alla led

Beslutet att sälja Kamratgården och informationen om att det redan skett, kom utan någon som helst förvarning, och skickar chockvågor genom alla led inom IFK Göteborg.

Gunnar Larsson, ordförande i IFK Göteborg 1982-2001 och även tidigare ordförande i Riksidrottsförbundet, numera hedersordförande i Blåvitt är mycket upprörd när han ställer upp på en kortare intervju med Sportbladet:

– Jag tycker det är förfärligt. Jag är oerhört ledsen, arg och besviken. Jag förstår inte hur en styrelse kan hantera en hjärtefråga om Kamratgården på det här sättet, säger Larsson.

– Om klubben är i en sådan ekonomisk kris så krävs det ett medlemsmöte där man lägger fram funderingarna på att man tänker sälja Kamratgården. Att bara fatta det beslutet, utan att fråga medlemmarna, är helt utan känsla för IFK Göteborg. Kamratgården är ju hjärtat i klubben.

”Du hör ju hur förbannad jag är”

Du är hedersordförande. Kände du till något om detta?

– Nej.

– Du hör ju hur förbannad jag är.

– Att det dessutom är en enig styrelse bakom det här beslutet gör mig ännu mer förvånad. Då har ingen haft en känsla för vad som är de riktiga värdena i den här föreningen, säger Gunnar Larsson.

– Jag är övertygad att om man hade kallat till ett medlemsmöte och förklarat hur illa det låg till, att en försäljning av Kamratgården var ett alternativ, så hade medlemmar och sponsorer gått in och hjälpt till så att en försäljning inte hade blivit nödvändig. Och i slutändan är det ju faktiskt också så att det är medlemmarna som äger föreningen.

”Känns värre i den blåvita själen”

Tycker du att styrelsen kan sitta kvar?

– Nej, jag tycker verkligen att de ska fundera på om de kan fortsätta. Hur ska de kunna försvara det här beslutet?

– Jag kommer ta kontakt med valberedningen och höra med dem hur de resonerar inför årsmötet.

För tio år sedan tvingades IFK Göteborg pantsätta Kamratgården för att ha råd med skatteskulderna efter Peter Ijeh-härvan. Är inte det här jämförbart?

– Det här känns värre i den blåvita själen. Nu har vi ju faktiskt sålt Kamratgården och äger inte beslutanderätten över vår egen anläggning, om jag är rätt informerad. Den gången pantsatte och belånade man anläggningen. Det tycker jag är en stor skillnad.

Bröder står bakom

Bakom bolaget, Varbergs Stenfastigheter som har köpt Kamratgården, står bröderna Anders och Björn Gidefjord.

– Helst är det här en affär vi gärna varit utan. Man kan väl säga att IFK Göteborg haft en stor betydelse i vår familj under alla år och för oss är det här ett sätt att med hjärtat hjälpa föreningen i den likviditetssituation de hamnat i, säger Anders Gidefjord till klubbens hemsida:

Klubbens kassör, Ulf Ivarsson.

– Jag vill poängtera att vi varit noga med att hitta en part med ett stort engagemang för IFK Göteborg.