Väl där behövde han bara 20 minuter innan han skrev in sig i målprotokollet.

Eduardo, 25, låg bakom Arsenals 4–0-seger mot Cardiff i FA-cupen med två mål.

Bilderna chockade en hel fotbollsvärld. Det var den den 23 februari, två dagar innan Eduardos födelsedag, som Birminghams Martin Taylor kapade Arsenalspelaren ordentligt. Den Brasilien-födde kroaten gick omkull med tydliga smärtor och de övriga spelarnas reaktioner visade direkt att det var allvarligt. Flera bilder bekräftade sedan den otäcka skadan. Flera brittiska tv-kanaler valde till och med att inte visa några bilder från händelsen. Ett tag spekulerades det i att läkarna kanske skulle tvingas amputera Arsenal-stjärnans fot och en ångerfull Taylor bad om ursäkt, men fick trots det ta emot dödshot.

Comeback i december

Tio månader senare gjorde Eduardo comeback i Arsenals reservlag i en match mot Portsmouth. Han spelade i 45 minuter och kom nära ett mål när han träffade stolpen. Det dröjde ytterligare exakt två månader innan han till slut fick chansen i A-laget igen och som han tog den. I omspelet mot Cardiff slog han till redan efter 20 minuters spel med en fint placerad nick och publiken på Emirates Stadium jublade lika mycket över målet som över målskytten.

I den andra halvleken fick han fullborda kvällen här han tog hand om den straffspark han själv ordnat. Säkert placerade han in 3–0 efter en timmes spel och matchen var definitivt avgjord. Eduardo lämnade planen sju minuter senare till ljudet av stående ovationer.

– Lysande. Otroligt kul framförallt att han är tillbaka på fotbollsplanen, säger Viasats expert Johan Mjällby om insatsen.

Årets miss

Arsenal var det klart bättre laget och fick också utdelning. Förutom Eduardo så gjorde även danske anfallaren Nicklas Bendtner mål när han slog in 2–0 i den 35:e minuten. Bendtner bjöd dessutom på något av årets miss när han trots två jättelägen framför mål lyckades träffa målvakten. Nu spelade det ingen större roll eftersom Arsenal var fullständigt överlägsna. Dessutom la Bendtner upp för Robin van Persies 4–0-mål i slutminuterna. Arsenal möter nu Burnley i åttondelsfinal.