”Är otäckt för unga spelare”

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2015-05-16

Håkan Ericsson.

Ett misstag på planen ­betyder ingenting.

Ett misstag på Twitter kan påverka hela din framtid som fotbollsspelare.

– Det är otäckt för unga spelare, säger U21-lands­lagets tränare Håkan Ericsson.

Följ ämnen

Ett meddelande på sociala medier kan spridas till tusentals inom loppet av en timme. Samtidigt lagras det som skrivs för all framtid.

AIK:s Henok Goitom menar att det behövs mer utbildning inom klubbarna, särskilt för yngre spelare som han upp­lever är mer utsatta.

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson håller med.

– Sociala medier är en så ­naturlig del av ungdomars liv nu för tiden, men som fotbollsspelare gäller det att ­vara medveten om riskerna. Genomslagskraften på det du skriver kan bli så mycket ­större än du först anat, säger han.

Just ett sådant exempel utspelade sig för inte så länge ­sedan. En ung spelare som blev klar för en allsvensk klubb hamnade i blåsväder – för tweets han hade skrivit tre år tidigare.

’Blir väldigt personligt’

Spelaren – som på klubbens önskan förblir anonym i det här sammanhanget – hade som yngre tonåring sympatiserat med en rival och skrivit ­nedsättande kommentarer om klubben han nu tillhör. 

Tweets som nu lyfts fram igen – trots att de är flera år gamla.

– Det är det otäcka med ­sociala medier, speciellt för unga spelare, att det som skrivs kan spridas väldigt snabbt, men framförallt att det lagras på internet för all framtid. ­Därför är det viktigt att prata om riskerna. Och där har vi i vuxenvärlden ett ansvar att agera företrädare och ta på oss föräldrarollen för de unga ­spelarna, säger Håkan Ericsson.

Sportbladet har pratat med en ung allsvensk spelare med meriter från U17- och U19-landslaget som belyser en ­annan typ av problematik.

– I min ålder har nästan alla sociala medier. Så det händer att folk i min närhet, typ kompisars kompisar, folk som jag inte känner men ändå har en koppling till, skriver nedsättande kommentarer. Just i de fallen blir det väldigt personligt och kan vara ganska jobbigt, säger spelaren, som vill vara anonym.

Kända över en natt

Roland Larsson fyller i.

I november 2013 ledde han sina 16- och 17-åringar till ett sensationellt brons i U17-VM. Inom loppet av några veckor hade de unga talangerna förvandlats från doldisar – till kändisar.

– Plötsligt fick de väldigt mycket uppmärksamhet i ­media, så i efterhand känns det bra att vi hade pratat mycket om sociala medier. Spelarna gjorde ett lysande jobb med att marknadsföra både sig själva och laget, vilket är imponerande med tanke på hur unga de var, säger Roland Larsson.

Citat från spelarenkäten

"Skriver hur värdelös man är i alla dess ­former."

"Mordhot."

"Hatmail."

"Personangrep och ­annat är vardagsmat, hot har skett vid något enstaka tillfälle. Det blir lite ­jobbigt till slut, man får värdera om det verkligen är värt det, det vill säga ska man ha sociala medier över huvud taget som spelare?"

"I min ålder använder nästan alla sociala medier, alltså är det många som kanske faktiskt är lite ­avundsjuka på mig. Det är lättare för de personerna att komma åt mig bakom en skärm. Detta har varit ganska jobbigt för mig eftersom de flesta nästan aldrig träffat mig."

Har du mottagit nedsättande kommentarer och/eller hot via sociala medier?

Ja: 48%

Nej: 52%

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.

Har din roll som allsvensk fotbollsspelare gjort att du förändrat ditt beteende på Facebook, Twitter och instagram?

Ja: 72%

Nej: 28%

Har sociala medier förbättrat eller försämrat kontakten med supportrarna?

Förbättrat: 89%

Försämrat: 7 %

Ej svar: 4 %

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.