Messi frälste Argentina – och tangerade Maradona

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-11-26

Lionel Messi klev fram för sitt Argentina.

Efter en fullträff och en assist i 2–0-segern mot Mexiko står han nu på lika många VM-mål och VM-matcher som Diego Armando Maradona.

Det har inför VM 2022, av förklarliga anledningar, pratats och skrivits om Argentinas Lionel Messi. Och mot Mexiko låg han bakom allt. När han under lördagskvällen agerade hjälte och distinkt skickade in det förlösande 1–0–målet för sitt landslag, utbröt ett vilt firande och storstjärnans glädje i blicken var talande.

– Det är bara finaler vi har framför oss. Vi kan inte göra några misstag, säger Messi i C Mores sändning.

PLUS: Wernbloom: Så här är VM-stjärnorna på planen

Den dittills tama prestationen av Argentina hade fått motta busvisslingar – men tack vare Messi sjöng de argentinska supportrarna högre än tidigare under turneringen.

Messi jublar efter sitt mål som betydde 1–0 för Argentina mot Mexiko.

Grupp C i fotbolls-VM: Alla förutsättningar – så går lagen vidare

35–åringens mål gjordes i den 64:e minuten och med tre minuter kvar av ordinarie speltid utökade man till 2–0. Enzo Fernandez bröt in i straffområdet och stod för ett vackert placeringsskott – som innebar spiken i kistan. Framspelningen? Signerad Lionel Messi, så klart.

På Maradonas nivå

Firandet stannar dock inte där för Messi. Framträdandet i matchen innebär att han tangerar Diego Armando Maradona i antalet, totalt 21, VM-tillställningar.

Målet då? Det innebär också att han nu står på åtta VM–fullträffar – lika många som Maradona. Argentinaren med flest VM-mål är Gabriel Batistuta på tio. TV4:s experter diskuterade Messi och Maradonas karriärer och noteringar i studion efter matchen.

– Det är nästan kusligt likt, säger TV4:s expert Siavoush Fallahi i sändningen.

Viktiga poäng

Argentina, som föll med 1-2 i premiären mot Saudiarabien, såg länge ut att gå mot ett nytt fiasko. En chansfattig första halvlek satt tonen för starten på andra. Efter Messis mål fick matchen ny fart, men Mexiko hotade aldrig de blåvitrandiga.

Lionel Messi och hans lagkamrater ligger nu tvåa i gruppen, en poäng bakom Polen.

För Argentina väntar nu en sista gruppspelsmatch mot Polen. Mexiko ställs mot Saudiarabien.