”Hundratusentals förlorade sina pengar”

Rapport: Så gick det för VM i Qatar

Uppdaterad 2023-11-30 | Publicerad 2023-11-20

Löftena regnade från alla håll: Gästarbetarna i Qatar skulle inte lämnas i sticket efter VM. Så hur ser situationen ut ett år efter alla tiders mest kontroversiella fotbollsmästerskap?

Inte toppen, säger en rapport från Amnesty International på årsdagen.

Samtidigt har turismen till den lilla gulfstaten exploderat efter turneringen.

Det är på dagen ett år sedan hemmalaget Qatar sparkade igång sin prestigeturnering med att förlora öppningsmatchen på Al Bayt-arenan mot Ecuador med 0–2.

I slutet av förra veckan kom en rapport från Amnesty om läget i landet ett år efter det uppmärksammade fotbollsmästerskapet. Och det är, föga förvånande, ingen jublande läsning.

”Från olagliga rekryteringsavgifter till obetalda löner förlorade hundratusentals gästarbetare sina pengar, sin hälsa och ibland sina liv, medan Fifa och Qatar försökte undgå ansvar. Ett år efter mästerskapet har för lite gjorts för att rätta till alla fel”, slår Amnestys chef för ekonomiska och sociala frågor Steve Cockburn fast i rapporten.

Lionel Messi lyfter VM-pokalen i Qatar.

”Fattas mycket”

Maja Åberg på organisationens Sverigekontor fyller i:

– I paneler och diskussioner inför VM i Qatar så var ju slutsatsen ofta att vi får se vad som händer efteråt när världens strålkastarljus riktas åt ett annat håll. Det Amnesty kan konstatera är vissa förbättringar, men fortfarande fattas det mycket.

Enligt Amnesty präglas förbättringsarbetet när det kommer till gästarbetares villkor och de uppgifter Qatar tog på sig efter VM av stiltje.

– Förbättringarna för arbetare är ett resultat av förändringar i lagstiftning inför VM, som i sig är ett resultat av påtryckningar. Vissa av de förbättringarna håller i sig, det är glädjande, säger Maja Åberg, men påpekar att framför allt de så kallade rekryteringsavgifterna fortfarande finns kvar.

Det rör sig om pengar som många arbetare betalat till agenturer i sina hemländer för att få jobb i Qatar. Jobb som, när de väl börjat arbeta, betalar sig så pass dåligt att allt går till att betala av på rekryteringsavgiften, som i sig är olaglig.

Ett annat fenomen som kvartstår är de olagliga så kallade no objection-certifikaten, kraven på godkännande från tidigare arbetsgivare i landet att löntagaren har rätt att byta jobb. Amnesty konstaterar att 150 000 människor bytte jobb under 2023 års första åtta månader i Qatar, men att en tredjedel av gästarbetarnas ansökan om att få byta jobb fick avslag, olovligt.

Dessutom har många av de hundratals gästarbetare som utnyttjats av arbetsgivare ännu inte sett skymten av några kompensationspengar, trots att både Fifa och Qatar bundit sig att gottgöra drabbade individer och, när det kommer till dödsfall, deras familjer.

Fifa har anlitat ett externt konsultbolag som jobbar på en rapport om VM i Qatar som har skjutits upp flera gånger, men som just nu är planerad att släppas före årsskiftet.

Svenska fotbollförbundet var med och tog initiativ till Uefas ”human labour rights”-grupp 2021. Förbundets chefsjurist Tobias Tibell säger att gruppen haft fyra möten efter VM, där en del varit arbetet mot Fifa och att få representation i det internationella fotbollsförbundets arbetsgrupp. 

– Den andra delen handlar om dialog och utvärdering, för att se åt vilket håll det gått. Vi inväntar Fifas rapport som blir viktig och vi kan egentligen inte säga så mycket innan vi har den. Slutsatserna där kommer att bli viktiga för Uefa-gruppens engagemang. Några länder har återbesökt Qatar i egen regi, men vi vill ha Fifa-rapporten först. Då kan vi se vad som har skett, vilka kanaler man ska arbeta i och vad man behöver adressera vid ett besök.

Är er uppfattning att Sveriges hållning till VM i Qatar genom dialog snarare än bojkott och konfrontation varit lyckad ett år efteråt?

– Det sätt vi valde att engagera oss på i frågan var otrolig viktigt, vi har ingen anledning att fundera på det. Vissa saker hade kunnat bli bättre, vissa saker blev bra, men det här blir en fråga om utvärdering efter Fifas rapport.

Migrantarbetare under Qatar-VM.

Turismen har ökat

Fifa kan oavsett utfallet skratta hela vägen till bankvalvet i Zürich. Med 7,5 miljarder dollar i sponsorintäkter under en fyraårsperiod fram till VM är Qatar det mest lukrativa fotbolls-VM Fifa någonsin har organiserat.

Huruvida Qatars sports washing-projekt, målet att förbättra landets image i omvärlden via VM, har lyckats är vanskligt att mäta. Men några slutsatser går att dra redan nu. I augusti i år hade turismen till Qatar ökat med 157 procent jämfört med samma period föregående år. Landets egen förhandsprognos att turismen över hela året kommer att vara ungefär 350 procent högre under 2023 jämfört med tidigare år kan med andra ord mycket väl slå in, när man gör bokslut efter årsskiftet.

Maja Åberg säger att Fifa måste lära sig av misstagen kring VM i Qatar för att undvika att bidra till människorättskränkningar framledes. Och framledes är ju med största sannolikhet ett fotbolls-VM i Saudiarabien 2034.

– Ja, och där är det verkligen upp till bevis för Fifa som sagt att mänskliga rättigheter ska vara ett kriterium när man delar ut mästerskap. Det är klart att det sticker i ögonen när man pratar om Saudiarabien med så grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Finns det skäl att tro att situationen ”hinner” bli bättre i Saudiarabien till dess?

– Man kan hoppas det, förhoppningsvis blir det mer fokus och internationellt tryck för att förbättra situationen. Men just nu ser det inte bra ut. Situationen för migrantarbetare har paralleller mellan flera gulfländer, men det finns så många andra problem med mänskliga rättigheter i Saudiarabien, inte minst kring dödsstraff, där man har avrättat otroligt många människor de senaste åren. Det fortsätter att finnas stora frågetecken kring rättssäkerhet i de här fallen och kring kvinnors situation, som är en stor fråga i Saudiarabien.

Följ ämnen i artikeln