Skandalscener utspelades på Olympiastadion i Rom i går.

Romas Francesco Totti däckades av en hemmagjord bomb.

Samtidigt retade derbykungen Paolo Di Canio gallfeber på Romaspelarna i hatderbyt.

- Det var inte meningen att förolämpa någon. säger Di Canio.

En bit in på den andra halvleken i den glödheta derbymatchen mellan Lazio och Roma kastade Laziofansen in en bengalisk eld.

När spelarna gick fram för lägga elden på löparbanorna breserade en mindre bomb strax bakom Romas lagkapten Francesco Totti. Romaspelaren föll ihop med bägge händerna för öronen. Han bars ut på bår och matchen fördröjdes i flera minuter.

Inte för gammal

Lazios Pablo Di Canio försökte under tiden lugna de egna fansen. Efter en nervös väntan och läkarkontroll kunde Totti komma tillbaka i matchen.

Derbyt målades i italienska medier upp som en kamp mellan lagens bägge ikoner - Lazios Paolo Di Cano och Romas Totti. Men medan Totti däckades inspirerade Di Canio sitt lag Lazio till stordåd.

- Jag ville visa de som sagt att jag är för gammal och inte kan stå på benen längre att de har fel, sade Di Canio till den italienska tv-kanalen RAI.

Lazio lämnar botten

Lazios nye tränare Giuseppe Papadopulo hade innan matchen sagt att han ville se elva Paolo Di Canio i sitt lag.

Till att börja med fick han se originalet springa förbi två Romabackar och göra 1-0 på en en känslig volley efter en högt slagen framspelning av Fabio Liverani. Di Canios målvrål retade Romasspelarna som försökte komma åt honom - men utan reslutat.

Di Canios första mål i ett Romderby sedan 1989 inspirerade hela Lazio.

I andra halvlek kvitterade Roma genom Cassano. Men just när Romafansen jublade som bäst kunde Cesar återigen ge Lazio ledningen.

Fem minuter från slutet avgjorde Tommaso Rocchi. Segern innebär att Lazio kan lämna botten i Serie-A.