19-årige ”Öster-dödaren” frälste HIF

Drömpremiär för HIF i jakten på allsvensk plats

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2018-04-08

HELSINGBORG. Max Svensson sänkte Öster – igen.

HIF-yttern har nu gjort fyra mål på en månad mot den förväntade toppkonkurrenten i Superettan.

19-åringen satte två mål när HIF premiärvann med 3–1.

– Lite av mitt favoritmotstånd, ler Svensson.

Helsingborgs IF ska tillbaka till allsvenskan i år.

Det är den mycket tydliga målsättningen och man fick en drömstart i den jakten i söndagens premiär på Olympia efter att den riktiga premiären i Halmstad förra helgen ställts in.

Våren hade kommit till stan, Olympia badade i sol, på södra stå var det trångt och totalt 8124 åskådare hade bänkat sig för det förväntade toppmötet med Öster.

HIF inledde matchen bländande. Man tryckte tillbaka Öster och radade upp chanserna. Men antingen missade man bollen i skottögonblicket (Andreas Landgren), fick se den dansa på mållinjen (Landgren närmast igen), träffa ribban (Darijan Bojanics hörna) eller så nådde man inte riktigt fram till den där bolluslingen (Fredrik Liverstam, Max Svensson och Mamudu Moro).

Allt detta på 20 minuter när det bara var ett lag på planen.

Nära kalldusch

Men därefter kom Öster igång lite, började vinna viss mark, hade några snabba omställningar och kom runt på högerkanten.

Det var på just ett högerinlägg som anfallaren David Johannesson kunde gett HIF en riktig kalldusch. Han borde gjort det då han stod helt fri med tomt mål framför sig från fyra meter. Men Johannesson fick ingen riktig träff med skallen på inlägget utan lyckades nicka över.

I stället kunde yttern Max Svensson frälsa Olympia när han säkert placerade dit 1–0, frispelad av nye islänningen Andri Bjarnason.

Svensson slog till igen

Andra halvlek hade inte ens hunnit bli en minut gammal när Max Svensson slog till igen. På ett högerinlägg gick hela tre Österförsvarare på samma boll, lyckades bara förlänga den vidare och där, vid bortre delen av mål området stod den 19-årige Svensson och satte dit 2–0.

I den 51:a minuten reducerade Öster genom ett självmål från HIF när Bjarnason nickade in gästernas hörna vid den bortre stolpen.

I den 58:e minuten dunkade Svensson ett skott i stolpen.

Åtta minuter senare ville han ta hand om straffen HIF blivit tilldömd på ett mycket tveksamt sätt sedan Bjarnason sparkat ihop med Österkaptenen Mario Vasilj. Men då fick Svensson lämna över bollen till mittfältskreatören Bojanic som smällde upp 3–1 i nättaket.

– Klart jag ville lägga straffen. Vi var lite oense i dag, Darijan och jag. Men jag gav honom den i dag. Han bad snällt, haha. Sedan satte han den fint så jag kan inte klaga, säger Svensson.

Fyra mål på två matcher

Öster hade därefter ett övertag i spelet i jakten på en reducering. Man hade bland annat en boll som låg och snurrade några decimeter från mållinjen innan HIF kunde rensa undan.

– Vi förlorar i dag för att vi är för dåliga i båda straffområdena, säger Östers tränare Christian Järdler.

HIF höll undan och stor matchvinnare blev förstås juniorlandslagsmannen Svensson, som kom till HIF som tolvåring och debuterade i allsvenskan i juli 2016, som verkar trivas mot Öster. För en månad sedan gjorde han två mål mot när HIF vände 0–2 och vann en träningsmatch i Växjö med 3–2.

– Det är kanske lite av ett favoritmotstånd, säger Svensson.

Var detta din bästa match i HIF-tröjan?

– Med två mål i en premiär kan man inte klaga. Den måste ligga i topp i alla fall.

Två nyckelspelare ut med skador

Bäst i HIF, förutom Svensson, var nyförvärven Bjarnason, Moro och Mohamed Abubakari samt Bojanic.

De två sistnämnda byttes ut med skadekänningar men båda kom med lugnande besked efteråt. De ska vara spelklara till nästa match.

I Öster kan David Johannesson nämnas, även om han borde gjort 1–0 före paus och kanske reducerat i andra halvlek.