Källan berättar: Så styr Zlatan truppen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Myterna och sanningen om Ibrahimovics roll i PSG

Foto: DANIEL NILSSON

Enskilda möten, hemliga taktiska diskussioner på hotellet och en inofficiell roll som övervakare i omklädningsrummet.

L'Equipe berättar på tisdagen om hur Zlatan Ibrahimovic leder PSG inifrån tillsammans med tränaren Laurent Blanc.

– Det finns ett starkt förtroende mellan dem, säger en källa till tidningen.

”Zlatan gör som han vill”, ”svensken är den som egentligen har makten i PSG” och ”Ibrahimovic ser till att hans egna kompisar får spela”. Det är tre påståenden som cirkulerat kring Zlatan Ibrahimovic och Paris Saint-Germain de senaste åren. Men är de sanna?

Tätast relation till Blanc

Nej, påstår L'Equipe som istället målar upp vad de påstår är den sanna bilden om Ibrahimovics roll bakom kulisserna i PSG.

Tidningen skriver att tränaren Laurent Blanc har för vana att ofta följa med Zlatan in i behandlingsrummet efter träningspassen för att diskutera, och det är inte nödvändigtvis bara fotboll de två pratar om. 34-åringen har en speciell roll som en av fyra utpekade spelarrepresentanter (Thiago Motta, Thiago Silva och Maxwell är de andra) men svensken är den som har den tätaste relationen med managern.

L'Equipe beskriver hur samtalen pågår mellan ”en tränare som gillar att reta sina spelare” och ”kungen av punchlines” på franska eller italienska.

– Det finns ett starkt förtroende mellan Zlatan och Blanc, säger en källa till tidningen.

”Är som en radar”

Att Ibrahimovic skulle vara svår att hantera stämmer inte heller, skriver den franska tidningen. Zlatan är tidig till träningen, ofta först av alla på plats, och levererar alltid.

– Det är svårare att hantera några av de yngre spelare, de som är fostrade i Frankrike som gör som de vill. ”Ibra” är en förebild varje dag. Han missar aldrig ett träningspass, säger källan.

Att 34-åringen skulle se till att hans egna kompisar får spela beskrivs också som en myt. Istället är det svenskens kompromisslösa vilja att vinna som pekas ut. Zlatan ställer högsta krav på allt från träningsanläggning och taktik till sina lagkamraters uppförande.

– I omklädningsrummet är ”Ibra” som en radar. Han observerar och ser allt. Och lägger det på minnet. För en tränare är det faktiskt väldigt enkelt att kunna lita på en sådan spelare.

Var tveksam från början

Från början ska dock Laurent Blanc ha varit mer tveksam till svensken. Ibrahimovic beklagade sig offentligt när Blancs företrädare Carlo Ancelotti lämnade för Real Madrid sommaren 2013 och det var därför med en viss tvekan kring svenskens lojalitet som Blanc trädde in. Det förändrades dock snabbt då fransmannen och assisterande tränaren Jean-Louis Gasset redan under deras första samling med PSG började sitta uppe på kvällarna och diskutera taktik med Zlatan på laghotellet.

Ibrahimovic vann Blancs förtroende och Blanc har vunnit Zlatans. L'Equipe skriver hur svensken framförallt uppskattade hur fransmannen stod upp för honom offentligt under hälproblemen hösten 2014. De sportsliga resultaten, förtroendet i laget och Blancs val att tillfälligt ge Zlatans lagkaptensbindeln under Champions League-matchen i Malmö förra året ska också ha gjort Ibrahimovic nöjd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.