Experten: Så drabbas Sveriges ekonomi av fotbolls-VM

Av: Jonathan Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I eftermiddag spelar Sverige sin första VM-match på 12 år, mot Sydkorea.

Men att Sverige ”stannar upp” vore en kraftig överdrift – åtminstone i ekonomiska termer.

– Det kanske dricks mer öl ute på stan vid en vinst, spår ekonomen och författaren Klas Eklund.

”Hela Sverige stod stilla”, brukar det sägas om historiska idrottsevenemang. När Ingemar Stenmark åkte skidor och under VM-bronsmatchen mot Bulgarien 1994 sägs det att hela samhället höll andan.

– Det var vad man sa, men tyvärr var det inte så. De som jobbade på kontor kunde gå åt sidan. Men det är inte alla människor som kan det, säger Klas Eklund.

”Liten negativ effekt”

Vad det skulle kosta samhället om Sverige stannade upp för att se matchen mot Sydkorea i eftermiddag är därför svårt att spå i, menar han.

– Polis, sjukhus, transporter, tåg och flyg kommer att fungera som vanligt. Men människor med flexibla arbetstider kan gå åt sidan. Då får såna här störningar i produktionen en liten, liten negativ effekt, men sen studsar kurvan upp igen när man jobbar ikapp efteråt.

Eklund menar att de som faktiskt har möjlighet att gå ifrån för att se en match också kompenserar för det senare under arbetsdagen.

Ekonomen Klas Eklund tror att fotbolls-VM får mycket kortsiktiga effekter på Sveriges ekonomi.
Foto: Montage
Ekonomen Klas Eklund tror att fotbolls-VM får mycket kortsiktiga effekter på Sveriges ekonomi.

”Dricks mer öl”

Huruvida en förlust skulle leda till lägre arbetsmoral är svårt att förutspå. Vad man däremot kan se är att en vinst är samhällsekonomiskt bra – för krogbranschen.

– Det kanske dricks mer öl ute på stan vid en vinst. Den typen av kortsiktiga effekter är möjliga att mäta för vissa branscher, säger Klas Eklund.

Kommer du att se matchen?

– Absolut. På kontoret har vi tv, där de flesta har bokat in den så gott de kunnat. Sedan går vi tillbaka till våra jobb igen, så den ekonomiska effekten kommer inte att kunna mätas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.