Kravet: SM-guld "Det är extremt”

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-03-21

Klara de stenhårda kraven – eller stick

Vinn SM-guld eller försvinn.

Det är styrelsens krav på Andreas Alm.

– Det är extremt. Det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig, säger tränaren.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Det började redan i slutet av förra säsongen. Försiktiga antydningar från styrelsen om att målet – kravet! – för 2016 var att bärga SM-guldet. Efter intern kritik backade dock styrelsen och omformulerade ett nytt mål. AIK skulle vinna någon typ av titel: allsvenskan, svenska cupen eller kvala in till Europa Leagues gruppspel (vilket AIK räknade som en titel). Men även det målet reviderades. Nu, två veckor innan seriestarten, har nämligen styrelsen kommit fram till ett slutgiltigt krav på Andreas Alm: vinn eller försvinn.

– Styrelsen förväntar sig att jag leder AIK till SM-guld 2016. Punkt.

Hur ser du på det?

– Det är inte ovanligt att de externa kraven från fans och liknande är att man ska vinna guld. AIK ska alltid vinna guld och det har jag varit med om under fem års tid.

"Väldigt tydligt"

Den stora skillnaden?

Den här gången kommer kraven inifrån.

– Det som är speciellt är att jag och Björn Wesström (sportchef) har skött målarbetet i fem år och varje gång nått målen. Det här är första året som styrelsen har gjort det. Det blir väldigt tydligt för mig när kravet kommer därifrån. Vi har inte vunnit på fem år med mig som tränare, det är klart att det här är utifrån mig. Det är så tydligt att det inte går att bortse från.

Det finns storlag ute i Europa som inte har så här höga mål. Hur ska AIK kunna ha det?

– De kan ha sådana mål, men att vi inte får reda på det.

De har inte det utåt?

– Nej, exakt. Men jag tror att det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig. Att "du måste vinna guld det här specifika året". Det är väldigt tydligt, men så är det.

"Måste överträffa mig själv"

Påverkar ett hårdare krav verkligen hur du presterar som tränare?

– Jag måste överträffa mig själv. Styrelsen måste överträffa sig själva och vd:n måste överträffa sig själv. Om inte vi, tjänstemän, styrelse och vd jobbar tillsammans kommer vi aldrig klara av det här kravet. Under en tid förra året så saknade vi både vd och ordförande. Och styrelsen har berättat att det till viss del var oordning i styrelsen. Om det fortsätter kommer vi aldrig vinna någonting.

Hur ska ni vinna SM-guld?

– Vi måste göra det tillsammans, som AIK. Malmö har mer pengar, så truppen och klubben måste göra det här extremt mycket tillsammans.

Andreas Alm berättar om hur han förklarade kravet – i olika steg – för spelartruppen:

– Vi har försökt bryta ner förväntningarna till ett mantra som har med fotboll att göra. Vi kommer att få jobba kopiöst hårt för att nå övre halvan. Sen måste vi jobba kopiöst hårt för att bli bäst i stan: Hammarby och Djurgården rustar rejält nu. Sen måste vi jobba kopiöst hårt för att nå topp tre – vilket sen kanske kan ge ytterligare effekt. Vi måste gå den vägen för att nå resultat, det är jag säker på. Kavla upp ärmarna rejält och bara köra.

Fåfängt?

Kommer styrelsen ge dig resurserna för att nå det här målet – annars är det ju bara ord?

– Det kommer jag få. De är redo att jobba stenhårt med oss tjänstemän och vd:n. Annars kommer det aldrig att gå. Man sätter inte bara upp en målsättning, man måste göra jobbet också, särskilt som alla konkurrenter rustar. Det krävs något utöver det vanliga.

AIK har tagit tre SM-guld i modern tid. Är det inte fåfängt att ställa krav om det nu?

– Fåfängt är ett ord som är svårt att värdera för mig. Men: visst är det extremt. Men styrelsen söker också något extremt, utifrån var vi är som klubb. Men då räknar jag med att alla inom klubben är redo att jobba extremt hårt också. Det är mitt svar.

Säg att ni inleder dåligt de tio första matcherna och tappar mark. Vad händer då?

– Jag tror inte ens att det handlar om de tio första matcherna, säger Alm och hintar om att det kan bli tidigare än så:

– Tålamodet är ju kopplat till kravet. Har du ett så tydligt mål är det uppenbart att tålamodet med dåliga resultat är mindre. När jag fick fortsätta med AIK sa jag att jag var glad över att starta upp säsongen med AIK, inte för ett nytt år med AIK. Det är inget att hymla om. Det är upp till mig att jag leder AIK mot guld. Hackar det på vägen så ligger det närmare än någonsin till att man satsar på någon annan. Men om jag inte vill räkna med ett hypotetiskt misslyckande.

"Måste jobba mer tillsammans"

Det är en extrem press på en tränare.

– Det är väldigt spetsigt, men jag antar att styrelsen har en anledning att välja just Andreas Alm (till uppdraget).

Hur reagerade du första gången du fick höra om kravet?

– Jag hade skött målarbetet de fem senaste åren och uppfyllt målen. Men när styrelsen beslutar sig för att sköta målarbetet, och gav mig de här målen, så berättade jag för styrelsen vad jag tycker om deras målarbete.

Vad sa du?

– Jag sa att vi måste jobba mer tillsammans för att lyckas med det utsatta målet.

"Jag är expertutbildad"

Andreas Alm utvecklar vad han menar:

– Jag tror att AIK lagt en miljon kronor på att utbilda sju-åtta tränare på Uefa-nivå. Jag är en av dem. Jag är expertutbildad och finansierad av AIK att jobba med sådana här mål, har satt målen fem år i rad och uppnått det varje år. Jag anser inte att jag ska formulera målsättningen – det är inga problem för mig att få en målsättning – men jag vill vara involverad i själva målarbetet.

Hur kommunicerades det nya kravet internt?

– Styrelsen har skött målarbetet och därefter skickat det vidare till tjänstemän, vd, sportchef, chefstränare och sen spelartruppen.

Hur reagerade spelartruppen?

– För spelarna är det naturligt att AIK har ambitionen att vinna SM-guld. Spelarna hör ordet mål och de mår bra av en höjd målsättning, för de tillhör AIK. Men för tränaren, jag fick höra att de förväntar sig guld... det är ett spetsigare budskap till mig.