Zlatans segerfirande som blivit en snackis

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Europa League-bucklan är den tyngsta som Uefa någonsin låtit tillverka.

Det verkade bara inte så när Zlatan Ibrahimovic greppade den.

”Han lyfter vår 15-kilospokal med en hand som om den var gjord av papier-maché” skriver turneringen på sitt officiella Twitterkonto.

1 av 6 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N

”Att lyfta Europa League-trofén var ett tvåhandsjobb för majoriteten av Manchester Uniteds spelare – men inte för Zlatan Ibrahimovic”.

Så inleder engelska Metro en artikel som publiceras dagen efter Uniteds 2–0-seger mot Ajax i Europa League-finalen. Tidningen hade synat bilder på spelarna som firade med pokalen och noterat en sak:

Zlatan var den ende som lyfte jättebucklan med en hand.

Sportbladet gjorde en snabb icke-vetenskaplig sökning efter andra som eventuellt klarat samma styrkedemonstration, men fann bara tvåhandsfattningar. Wayne Rooney, José Mourinho, Juan Mata, Sergio Romero och Marouane Fellaini greppade alla den 15 kilo tunga kolossen varsamt med båda händerna på Friends Arena.

Detsamma gällde Sevillas Fernando Navarro och Juventus Roberto Baggio i tidigare finalupplagor.

Badat med Blåvitt

Bucklan, tillverkad av italienska Bertoni 1972, är exakt samma pokal som IFK Göteborg lyfte 1982 och 1987 och som tvättades i ett segerrusigt omklädningsrumsbadkar av lagkaptenen Conny Karlsson och Torbjörn Nilsson i Volkparkstadion i Hamburg.

Eller som bars runt av glädjeberusade Glenn Hysén och Stig Fredriksson i Dundee för ganska exakt 30 år sedan. Sedan blev det riktig blåvit fest med pokalen senare på kvällen vid anrika golfbanan St Andrews i Skottland.

Man vågar inte tänka på vad den där bucklan egentligen varit med om.

Vad Zlatan själv sa i går i Kanal 9 efter han hade lyft pokalen, med en hand?

– Den här titeln var tung.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.