Flinck: MFF:s värsta kris under 2000-talet

”I dag känns det jävligt orättvist.”

Saknar MFF sjukdomsinsikt nu också?

Det här är ju faktiskt klubbens värsta kris sedan 1999.

Malmö FF

Markus Rosenberg tyckte att det bara handlade om oflyt att man inte vann derbyt mot Trelleborg, att man ”får spelet dit man vill”, att man ”var överlägsna” och att det var ”jävligt orättvist” att man förlorade.

Alexander Jeremejeff sa att ”det är uppenbart att vi inte ska ligga där vi ligger”.

Magnus Pehrsson sa på presskonferensen att ”stjärnorna inte står rätt” och lade sedan visserligen till att ”skickligheten inte finns där när vi ska sätta dit bollen”.

Sedan drog han fram statistik som MFF tydligen själva hunnit titta på direkt efter matchen:

– Vi har ett antal faktorer som vi tittar på i matchen och vi vinner alla dem med dubbelt så mycket: avslut, avslut från vissa lägen...rättvända framför deras backlinjen var åtta gånger så stor.

Pehrsson drog visserligen statistiken lite ursäktande men bredvid satt Patrik Winqvist och jag tror faktiskt att TFF-tränaren himlade lite med ögonen då. För han hade räknat målen och där stod det 1–0 till hans lag.

Men när Winqvist två gånger om satt och sa att MFF fortfarande är Sveriges bästa lag så var det nog mest hans MFF-hjärta, tränarfostrad i över 20 år klubben som han är, som talade.

Kryss inte orättvist

Jag påstår inte att TFF vann rättvist, inte alls.

Men ett kryss hade faktiskt inte varit orättvist.

För när jag lyssnade på Rosenberg och de andra i MFF funderade jag lite på om vi hade sett samma match.

Ja, MFF var bättre än i cupfinalen i torsdags men motståndet var också ett annat. Om jag minns rätt, och inte missat någon anteckning, så spelade sig MFF på allvar bara fram till ett enda hundraprocentigt läge i den här matchen: Rosenbergs jättechans från tre meter i den 35:e minuten som Marko Johansson räddade med fötterna.

Rosenbergs skott i ribban då? Ett distansskott som blev farligt för att det touchat Alexander Blomqvist rejält och fått en bollbana som ställde Johansson i målet.

Rosenbergs skott som Johansson galant tippade ut då? Det kom till lite slumpartat efter ett felpass från TFF, inte efter ett väl uppbyggt anfall.

Alltså: en enda riktigt högkaratig målchans på 90 minuter mot jumbon.

Kontrollerade MFF långa stunder

TFF hade för övrigt en lika bra chans efter fyra minuter när målvaktsreserven Fredrik Andersson gav bollen rakt i gapet på Zoran Jovanovic som dock tvekade för länge.

Till det kan vi lägga flera farliga fasta situationer från Trelleborg där oftast Alexander Blomqvist satte dit huvudet men nickade utanför eller över målet.

I den 90:e minuten fick han den på mål, Andersson räddade (skickligt) och Lasse Nielsen kunde skalla in returen i öppet mål.

Orättvist? Ja.

Men MFF ska inte vara beroende av flyt i en match mot jumbon eller att sätta en eller två av sina tre-fyra hyfsade målchanser.

MFF ska gå ut och köra över ett lag som Trelleborg – trots alla skador (och TFF har också skador). Man ska äga spelet och skapa så många möjligheter att bollen till slut går in.

Jag vill påstå att TFF, med nio spelare på planen i kväll som spelat i MFF, långa stunder kontrollerade MFF denna kväll och håller inte med Rosenberg om att hans lag var överlägset, inte med MFF-mått mätt. För de ska väl fortfarande bedömas enligt den skalan?

Inte ens i slutet av matchen, när det fortfarande stod 0–0, skapade Malmö en riktig forcering mot TFF-målet.

Guldet lär vara kört

Kraven på MFF måste fortfarande vara högre än så här och det är därför man kan undra om spelare och tränare saknar sjukdomsinsikt just nu.

MFF har vunnit två av sina nio senaste tävlingsmatcher, har missat cupguldet ligger tia i tabellen och har just nu hälften så många poäng som serieledarna Hammarby – trots en match mer spelad.

Det fanns tunga perioder under Sören Åkeby och Roland Nilsson också men jag skulle vilja påstå att MFF, sett till förväntningarna som finns och särställningen man haft i svensk fotboll de senaste åren, är inne i sin värsta kris på 2000-talet, sedan 1999 då man åkte ur allsvenskan.

Nej, MFF åker inte ur allsvenskan i år och man behöver inte titta neråt i tabellen – ännu. Men guldet? Det är kört nu.

Får Magnus Pehrsson sitta kvar till VM-uppehållet?

Tveksamt och ingen blir väl förvånad om han är borta till matchen mot Hammarby på onsdag.

Vi ska inte glömma TFF.

En viktigare seger än så här – mot MFF hemma på Vångavallen i 90:e minuten – kan man inte bärga för självförtroendet.