Janne om Schweiz: ”Starkt lag”

Av: Michael Wagner, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Andreas Granqvist ville helst undvika Brasilien och fick sin önskan igenom.

När Blågult i natt återvände till VM-basen i Gelendzjik inleddes direkt arbetet med att studera Schweiz.

– Vi har några dagar på oss att göra detaljanalys, säger Janne Andersson.

Runt tio i sex under onsdagseftermiddagen kunde förbundskapten Janne Andersson, hans ledarteam och alla 23 spelare sträcka armarna i luften och jubla över ett väl utfört uppdrag.

Sverige hade besegrat Mexiko i den sista gruppspelsmatchen med 3–0 och avancerat till åttondelsfinal i fotbolls-VM för första gången på tolv år.

”Överkomligt motstånd”

Men då hade ännu inte Blågults motståndare tagits fram.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på åttondelen, det var inte planerat att vi skulle vinna gruppen. Brasilien ser starka ut, så jag tar helst ett annat lag, men blir det dem så tar vi det, vi är redo för allt, sa Ludwig Augustinsson direkt efteråt.

– Vi tar dem (Brasilien) helst i final, kommenterade lagkapten Andreas Granqvist.

Några timmar senare vann Brasilien mot Serbien samtidigt som Schweiz bara kryssade mot Costa Rica. Det innebär att Mexiko får ta sig an brassarna medan Sverige kommer möta Schweiz på tisdag i S:t Petersburg.

– Sverige har ett bra lag men det är överkomligt motstånd, säger schweiziska mittfältaren Valon Behrami.

Vad vet du om Sverige?

– Jag såg playoffmatcherna mot Italien och två av deras matcher här i VM. De är fysiskt starka och de springer för varandra, de har ett starkt lagsamarbete. Sverige spelar en direkt fotboll och de är farliga med alla bollar som de kan hitta in bakom oss. Det kommer bli en intressant match.

Vad betyder det för er att ha nått åttondelsfinalen?

– Det var vår målsättning att nå minst. Men det är inte stopp där, det räcker inte bara med att nå åttondelsfinalen. Sverige är överkomligt. Det är ett bra lag, men vi har stora chanser att nå längre på den här VM-resan. Men vi får inte vara för självsäkra.

Återvände till VM-basen

När Blågult sent under natten anlände till VM-basen Gelendzjik och lyxhotellet Kempinski, kommenterade Janne Andersson kommande motstånd för första gången.

– Schweiz är ett starkt lag, ingen tvekan om det. De vann nio av tio matcher i kvalet och har nu också gått obesegrade genom sin grupp här i Ryssland. Nu har vi några dagar på oss att göra detaljanalys och så småningom också sätta en matchplan, säger han till Svenska fotbollsförbundets hemsida.

Landslagets plan var annars länge att man skulle stanna kvar en extra natt i Jekaterinburg för att sedan åka vidare till spelorten (S:t Petersburg) för åttondelsfinalen och inte återvända till Gelendzjik vid Svarta havet där man haft sin bas sedan den 12 juni.

Men spelarna övertalade ledningen att återvända och under torsdagen väntar nu eftermiddagsträning på Spartak stadium.

Dagen efter match är brukligt en dag för återhämtning och förmodligen lär bara spelarna som inte spelade alls eller bara gjorde korta inhopp träna. Resterande brukar ta det rätt så lugnt.

LÄS VIDARE

Publicerad: