Klubbarnas skarpa svar: ”Allt ska anmälas”

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-08-22

Går emot nya direktivet

Svensk elitfotbolls generalsekreterare är helt emot.

Förbundets bengalstrategi sopar problemet under mattan.

Det anser de allsvenska klubbarna, som tycker att det är ”helt åt skogen” att pyrotekniken inte längre anmäls.

– Det är fundamentalt fel, säger Sef:s general­sekreterare Mats Enquist.

Följ ämnen

Pendeln har svängt i en av svensk fotbolls mest brännande frågor. I fjol var klubbarna kritiska till att de ­avkrävdes ansvar för bengalerna på deras matcher. Om de gjorde allt i sin makt för att hindra eldandet var det orättvist att tvingas betala för insmugglade pjäser.

I år har Disciplinnämnden slutat ge böter om klubbarna visiterar åskådarna på ett korrekt sätt. Inte nog med det: i juli uppmanade de sina matchdelegater att helt sluta anmäla bengalbränningar.

Svårt problem att lösa

Det sistnämnda var att gå ett steg för långt, anser Sef, som företräder elitklubbarna. De är positiva till att ­böterna slopats, men om ­inte bengaler anmäls så blir det allt svårare att komma till bukt med problemen.

– Vi är helt emot det. All illegal bränning ska anmälas. Det är ett brott mot ordningsföreskrifterna. Att ­inte anmäla det är helt åt skogen, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

Vad är risken annars?

– Du tappar hela kvalitetsuppsåtet med vårt regelverk. Vår ambition är att ha så bra arrangemang som det går. Sker avvikelser är det viktigt att tala om det så att vi pratar om vad som kan göras i stället.

Driver ni på för att få tillbaka anmälningarna?

– Ja. Det behövs ingen stor ändring, bara en annan tillämpning. Det är en ren missuppfattning att de inte ska rapportera in brister. Det är konstigt att Disciplinnämnden säger att de inte kan bötfälla, det låter som att de tror att deras ­enda uppgift är att dela ut böter.

Så vad ska anmälningar leda till?

– Kanske är inte böter svaret. Kanske kan det ge en bättre supporterdialog så att vi kommer närmare en lösning.