Rättens dom efter skandalen på Olympia

Uppdaterad 2017-07-07 | Publicerad 2017-07-05

Tolv personer åtalades efter skandalscenerna som följde den allsvenska kvalmatchen mellan Helsingborg och Halmstad i november förra året.

Alla tolv döms för brott mot ordningslagen – elva med dagsböter som följd.

Fyra döms också för ofredande mot en HIF-spelare.

Följ ämnen

Åtalet rörde skandalscenerna på Olympia i Helsingborg efter den allsvenska kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstads BK den 20 november i fjol. Ett antal personer ur publiken stormade då planen efter slutsignalen.

”Inte bästa känslan i världen”

Väl inne på gräsmattan konfronterade personerna bland annat HIF-spelaren Jordan Larsson.

– När de kommer emot en är det så klart inte bästa känslan i världen, sa Larsson under rättegången.

Av de 24 misstänkta polisen hade från början erkände tolv och ålades med böter. De tolv andra åtalades för bland annat brott mot ordningslagen och två för försök till misshandel mot en kvinnlig publikvärd och Jordan Larsson efter att ett reklamstöd kastats mot publikvärden och en stol mot Larsson.

Frias från försök till misshandel

Alla tolv döms för brott mot ordningslagen efter att de gått in på planen och alla utom en bestraffas med mellan 40 och 100 dagsböter. Den siste har dömts för annan brottslighet sedan skandalen på Olympia och står redan under skyddstillsyn. Tingsrätten slår därför fast att de nya brotten ska omfattas av den tidigare dömda skyddstillsynen.

– Tingsrätten anser att det inte finns någon tvekan om att det är rätt personer som pekats ut, säger lagmannen Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

Fyra av de åtalade döms också för ofredande mot HIF-spelaren Jordan Larsson. Detta sedan de omringat Larsson, knuffat honom och dragit av spelaren hans tröja. Även detta med dagsböter som följd.

Det hårdaste straffet får en 18-åring som döms för ofredande och brott mot ordningslagen till 100 dagsböter på 50 kronor vardera – alltså totalt 5000 kronor.

Däremot frias personerna som stod åtalade från försök till misshandel då rätten anser att det inte kunnat bevisas att personerna hade för avsikt att skada eller att det fanns en avsevärd risk att publikvärden och Larsson skulle skadas.