10 år senare – 10 ögonblick med Messi

Uppdaterad 2015-03-27 | Publicerad 2014-10-16

Det minns vi sedan debuten

Den 16 oktober 2004 debuterade en liten pojke i La Liga. Tio år senare har Lionel Messi vunnit fyra guldbollar och gjort sig odödlig i Barcelona.

Sportbladets Nemrud Kurt ger er tio oförglömliga ögonblick med Messi, samtliga i "Barca"-tröjan och tillräckliga som anledningar till att den lille blivit störst.

Lionel Messi.

Leendet efter lobben

1 maj 2005, mot Albacete

I oktober samma säsong hade Lionel Messi bytt av den portugisiske spelfördelaren Deco och därmed gjort sin debut i La Liga. Dryga halvåret senare skickade Deco iväg en hög passning mot den lilla loppan och såg hur Messi tog emot den med huvudet, trampade ifrån och lyckades få ordning på bollen.

Sen var det bara att lämna den till Ronaldinho och sticka iväg i en löpning. Brassen lyfte bollen i steget på Messi som redan där visade vilken mästare han hade kapacitet att bli.

Han avfyrade inte skottet direkt, utan väntade en extra sekund, lät bollen studsa upp och lobbade sedan över en maktlös Albacete-målvakt. Finurligt, fräckt – och fantastiskt.

Ronaldinho bar Messi på ryggen, förmodligen medveten om att det här var arvtagaren till den prestigefyllda tröjan med nummer tio på ryggen, och Messi var ett enda stort leende efter sin listiga lobb. En stjärna var född.

Se målet här (OBS: Extern länk)

Three is a magic number

10 mars 2007, mot Real Madrid

Tre underlägen. Tre kvitteringar. Tre gånger Messi. Supertalangen hade här hunnit fylla 19, men spelade med sådan mognad att ingen förvånades över att han tog plats bredvid den fenomenala duon Eto’o-Ronaldinho.

Det spelade liksom ingen roll att det här var den lille pojkens första El Clasico när han visade sig vara större än alla.

Ruud van Nistelrooy gav Real Madrid ledningen, men Messi kvitterade efter att ha fintat ner Iker Casillas och placerat in bollen i bortre. Van Nistelrooy satte 2-1, men Messi kvitterade efter att ha dundrat upp en retur i nättaket.

Sergio Ramos nickade in 3-2, men – och ja, alla dessa "men" är med flit – Messi tog emot en passning av Ronaldinho och slingrade sig igenom Real-försvaret innan han smällde in 3-3 strax före slutet. ”Vamos!” skrek han – och kysste klubbmärket. Tre mål i El Clasico – som 19-åring. Varför ens bemöda sig att kommentera storheten i det?

Se målen här (OBS: Extern länk)

Den nye Maradona

18 april 2007, mot Getafe

Sommaren 1986 susade Diego Maradona förbi fem engelsmän, lurade bort målvakten Peter Shilton och rakade in vad som anses var tidernas allra vackraste fotbollsmål.

Två decennier senare tog Leo Messi fart från en närmast identisk position – och gav sig iväg på en närmast identisk soloräd. Tempoväxling och rasande snabbhet, tekniska nummer som såg så enkla ut att Getafe-försvaret agerade koner.

Och så självförtroendet – det orubbliga, det otroliga, det som gjorde honom så ostoppbar och så ofattbart skicklig trots att han fortfarande var mer av en supertalang än superstjärna.

Om ni undrar? Nej, ni undrar ju inte. Ni vet redan att Messi förstås lyckades fullt ut med att kopiera Maradonas mål från sommaren 1986. Förbi målvakten, bollen in i mål. Han var arvtagaren som fick argentinarna att verkligen tro på ett tronskifte, på att den här spelaren förtjänade att kallas ”den nye Maradona”.

Se målet här (OBS: Extern länk)

Sylvass i slakten

2 maj 2009, mot Real Madrid

Ett Real Madrid i ruskig form tog emot Barcelona i sin hemmaborg och tog snabbt ledningen efter ett nickmål av Gonzalo Higuain. Då snickrade Barcelona ihop ett anfall som Thierry Henry avslutade, kapten Puyol nickade sedan in ledningen och kysste kaptensbindeln – och slutsiffrorna skrevs till osannolika 2-6.

Matchen går till historieböckerna som en av de bästa genomförda av ett fotbollslag, någonsin, när "Pep" Guardiolas Barcelona sopade mattan av sina antagonister.

Messi, då? Jo, han var förstås där. Han gjorde förstås sitt. Och "sitt" betyder ett mål eller två. Först rullade han in 3-1-målet med en liten tåfjutt mot bortre. Sedan fintade han ner Casillas – han har lärt sig göra det med åren – och skickade in 5-2 i främre.

Totalt har Messi gjort 21 mål i El Clasico. Det är siffror som gör honom till mötets främste målskytt. Det är målskyttet som gjort honom till en rekordman. Det är rekorden som gjort honom till en av de bästa spelarna som satt sin fot på planen, någonsin.

Se alla målen här (OBS: Extern länk)

Förändrar fysikens lagar

27 maj 2009, mot Manchester United

Fysikens lagar gäller inte när Leo Messi spelar fotboll. Han tänjer inte bara på gränserna, han rentav tämjer dem. För de som krävde bevis på hans övernaturliga förmåga såg han till att ge dem sådana i de allra mest glittrande rampljuset.

Olympiastadion i Rom var smockad och skållhet, Barcelona hade gått upp i 1-0-ledning efter mål av Samuel Eto’o och Manchester United såg sanden rinna ut i timglaset med tjugo minuter kvar av matchen. Då tittade Xavi upp.

Inte för att det var begripligt vad han tänkte när han slog ett inlägg mot 169-centimeterlånge Messi, men det är ju aldrig så värst begripligt vad Xavi tänker. Bara han vet – och vi tittar förstummat på. Vad Messi tänkte på när inlägget singlade in? Inget speciellt. Han bara gjorde. Han bara hoppade, nickade.

Han mötte bollen med pannan efter att den flugit förbi Rio Ferdinand och landade på gräset ungefär samtidigt som nätet rasslade. Segern var säkrad, Barcelona mästare. En 21-åring hade förändrat fysikens lagar genom att agera som om de inte existerade.

– Alla rekord är fina att tänka på, men den där nicken är vad jag brukar drömma om, har Messi sagt.

Se målet här (OBS: Extern länk)

Det blanka budet

Av Manchester City, augusti 2009

När Manchester City ännu inte hade börjat skriva sitt framgångskapitel i den internationella fotbollens saga? Då var man fortfarande ute på shoppingrunda för att locka över de mest exklusiva lirarna, de mest bevingade bolltrollarna och vassaste skarpskyttarna.

Överst på listan stod Lionel Messi, men vad gör man när Barcelona slår dövörat till varje erbjudande trots att summan är hiskelig? Enkelt – släng fram ett erbjudande utan summa.

Den lilla loppan fick ta emot en blank check och uppmanades att skriva prislappen och de personliga villkoren. Vad vill du ha, liksom? En ny Ferrari varje dag? 10 miljarder i övergångssumma, 500 miljoner i årslön? Jo, kanske – men främst ville Leo Messi stanna i Barcelona och skörda fortsatta framgångar.

City fick kalla handen. Messi fortsatte att vara glödhet. Det gick rätt bra för bägge parterna ändå.

Fantastic Four

6 april 2010, mot Arsenal

Pang, pang, bang, bang. Arsenal hade Barcelona i brygga, tog ledningen på Camp Nou, pressade högt med Arsene Wenger som duktig häxmästare.

Då kom Messis första skott. Pang. 1-1.

Då kom Messis andra skott. Pang. 2-1.

Då kom Messis tredje… okej, det var mer en chipp, men jublet från såväl supportrar som spelaren gör att vi ändå kan använda ”bang” som beskrivning. Strax före slutsignalen tog han sedan hand om sin egen retur och tryckte in fyran.

En världsbäst Lionel Messi hade på egen hand massakrerat Arsenal, bara månader före VM-slutspelet i Sydafrika.

Där blev det inga mål, men under den här perioden stod Messi på toppen av fotbollsberget och var omöjlig att nå. En vidunderlig vänsterfot visade alltid vägen – den visade till och med vägen ut ur klubben för en supersvensk som tittade på när Messi laddade kulsprutan och avlossade fyra skott mot ”The Gunners”.

Pang, pang. Bang, bang.

Se målen här (OBS: Extern länk)

Dubbeln mot Real

28 april 2011, mot Real Madrid

Det finns olika sätt att avgöra El Clasico. Ett av de allra främsta är förmodligen att avgöra innan den ens är avgjord.

Barcelona åkte upp till Santiago Bernabeu, redo att tampas med Real Madrid i den första av två Champions League-semifinaler. Det blev en strid där Leo Messi, som så många gånger innan, var den store lille krigaren som svingade svärdet mot den vita riddaren från huvudstaden.

Efter att ha gett ”Barca” ledningen tog Messi fart på mittplan och sprang ifrån Lass Diarra och Xabi Alonso, förbi motståndarnas mittbackar som ville pressa men tvingades avvakta. Ingenting hjälpte, varken det ena eller det andra hade någon effekt.

Messi hade tagit fart. Det behövdes inte mer för att kapitulera. Det räckte så.

Han skyfflade in bollen med högerfoten, Casillas var maktlös och matchen slutade 0-2. Dubbelmötet mellan de spanska giganterna, de där två El Clasico-matcherna som sveptes in i Europamantel? Avgjort. Avgjorda. Det var slut innan det var över.

Barcelona gick vidare till final mot Manchester United och vann. Messi gav de ledningen även där.

Se solomålet här (OBS: Extern länk)

I just can't get enough

7 mars 2012, mot Bayer Leverkusen

En lekfull, liten lobb. En bestämd bredsida. En känslig högerfot. En retfull retur. Ett stabilt vänsterskott. Koka ihop de här ingredienserna, släng in dem i Champions League-kitteln och du får en soppa serverad av Lionel Messi.

Fem mål mot Bayer Leverkusen gjorde honom till den förste femmålsskytten i turneringens historia, och Messi såg ut att vara den enda som inte tyckte att prestationen var någonting särskilt speciellt.

Belackarna skulle kalla det för arrogans, beundrarna för ödmjukhet – vi neutrala betraktare bryr oss inte om att tolka på det ena eller andra sättet. Vi håller oss tillsiffrorna. Ibland är statistik något som inte går att säga emot, så vi tar det igen:

Lionel Messi gjorde fem mål i en och samma match. I Champions League. Då behöver vi inte dra till med ordlekar som ”femomenalt”. Typ.

Se de fem målen här (OBS: Extern länk)

91

22 december 2012, mot Real Valladolid

Ett kalenderår består av 365 dagar, och en fjärdedel. Fjärdedelen gör att vi vart fjärde år har skottår. 2012 var ett skottår. Messi tryckte iväg många skott. 91 av dem satt i mål. 91. Nittioen.

Världens bäste fotbollsspelare kände Cristiano Ronaldo flåsa i nacken och tyckte nog att det var dags att visa var det där förbannade skåpet skulle stå. Så han satte 91 mål på ett kalenderår. Nittioen.

Han slog tysken Gerd Mullers rekord på 70-talet, tilldelades sin fjärde raka guldboll och slog in det sista målet den 22 december 2012 mot Real Valladolid.

– Jag vet inte om man kan förvänta sig 91 mål varje år, sa Messi i efterhand.

Nej, det kan man inte. Men när du sätter ribban så högt, käre Leo, då blir vi så bortskämda att det inte räcker med att ösa in 28 ligamål på en säsong – du måste göra så många som du gjorde förr. Det räcker liksom inte att ta Argentina i handen och leda landet till VM-final – du måste vinna den.

Fotbollsfans har ett korttidsminne, men 2012 är bara två år bort. Vi har faktiskt en smärre skyldighet att minnas hur Leo Messi gjorde 91 mål på det kalenderåret. Nittioen.

Se ALLA 91 mål här (OBS: Extern länk)

Fotnot: Messi har chansen att slå ännu ett rekord, från 1955. Då nådde Telmo Zarra 251 mål, vilket gör honom till den främste målskytten i La Ligas historia. Om Messi gör två mål tangerar han rekordet. Första chansen kommer mot Eibar på söndag, nästa mot Real Madrid i "El Clasico"

Följ ämnen i artikeln