Två supertavlor – på två minuter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-04

Herthas målvakt lyckades med konststycket att kopiera sitt misstag

Hertha Berlins unge målvakt Sascha Burchert, 19, svarade för två identiska jättetavlor på två minuter i 3–1-förlusten mot Hamburg.

Rubriken i Bild löd: ”Målvaktsidioten”.

Men nu försvaras Burchert – av Hamburgs målvakt.

– Han övergavs av sina tio kamrater, säger Frank Rost.

Övre bilden: Herthas målvakt Sascha Burchert nickar bollen till Hamburgs David Jarolim som sätter 1–0.Undre bilden: Herthas målvakt Sascha Burchert nickar bollen till Hamburgs Ze Roberto som sätter 2–0.

Bundesliga-jumbon Hertha Berlin – där svenske mittbacken Rasmus Bengtsson var bänkad – fick annars en drömstart hemma mot topplaget Hamburg i går. Redan efter nio minuter nickade Arne Friedrich in ledningsmålet på hörna.

Men – därefter var det dags för Berlinförsvaret att stapla upp misstagen på rad.

Först nickade olycklige mittbacken Kaka in Hamburgs kvittering i eget mål i 21:a minuten. Men det var ett misstag som snabbt bleknade i konkurrens med de som målvakten Sascha Burchert skulle bjuda på kort senare.

Två identiska tavlor

I 38:e minuten – sex minuter efter att Burchert ersatt skade förstemålvakten Timo Ochs – gick Burchert utanför sitt straffområde för att rensa undan en långboll med huvudet. Men nicken landade rakt i gapet på David Jarolim som stötte in bollen på volley.

Bara två minuter senare kom en närmast osannolik repris. Burchert gick återigen utanför sitt straffområde för att nicka undan bollen – och återigen nickade han den rakt i gapet på en motståndare.

Ze Roberto siktade och från långt håll prickade han målet medan Burchert såg ut att vilja sjunka genom marken. Publiken på Olympiastadion kunde knappt tro sina ögon och såg närmast chockade ut.

Marcus Berg såg på

En mardrömsstart för 19-årige Burchert – och för nye Hertha-tränaren Friedhelm Funkel, som på lördagen ersatt sparkade Lucien Favre.

Hertha har inlett säsongen uselt med sju förluster på åtta matcher och efter det här usla försvarsspelet borde Rasmus Bengtsson närma sig startelvan.

Svenske landslagsanfallaren Marcus Berg spelade från start i Hamburg och byttes ut i 78:e minuten utan att ha nätat. Men den här dagen behövde han inte göra några mål.

”Inte hans fel”

Den biten löste Herthas Berlins försvar på egen hand.

Sascha Burchert flydde snabbt efter matchen och vägrade prata med pressen. Men i dag får den olycklige målvakten stöd från flera håll.

– Jag måste ta Sascha i försvar. Han gjorde rätt i de här situationerna, men övergavs av sina tio kamrater, säger Hamburgs målvakt Frank Rost.

– Jag vill betona att det inte var Saschas fel, säger Herthas lagkapten Arne Friedrich.