Borussia Dortmund Bundesliga-mästare

Publicerad 2012-04-21

Weidenfeller: En underbar känsla

Bayern München gjorde sitt och vann med 2-1 mot Werder Bremen.

Det hjälpte inte alls – Borussia Dortmund spelade ut Borussia Mönchengladbach och vann med 2-0. Klubben försvarar alltså sin ligatitel.

- När vi har så många poäng så är det en titel vi förtjänar, vi har inte heller förlorat på 26 matcher, säger klubbens ordförande, Hans-Joachim Watzke.

Borussia Dortmund ledde Bundesliga med åtta poäng inför helgen. Men Bayern München gjorde sitt för att göra det spännande och vann med 2-1 borta mot Markus Rosenbergs Werder Bremen tidigare i dag.

En timme senare stegade Borussia Dortmund ut på sin hemmaplan inför 80 720 åskådare. Några mästarnerver synts aldrig till.

Hemmalaget spelade ut ligafyran från Mönchengladbach från första minuten. Ivan Perisic nickade in Marcel Schmelzers frispark i första halvlek. I andra halvlek fick Shinji Kagawa en fin passning från Robert Lewandowski och ryckte förbi Marc-André ter Stegen i målet och gjorde 2-0.

Nu stod det klart att Borussia Dortmund skulle försvara sin mästartitel. Westfalenstadion kokade och skanderade ”Deutscher Meister ist nur der BVB!”.

Åttonde mästerskapet

Borussia Dortmund är tyska mästare för åttonde gången i klubbens historia – och för andra säsongen i rad. För bara sju år sedan var klubben nära att gå i konkurs, men tränaren Jürgen Klopp har skapat ett slagkraftigt lag tillsammans med ordföranden Hans-Joachim Watzke och sportchefen Michael Zorc.

- Jag tror att den andra titeln i rad är svårare. Efter de första sex matcherna hade vi bara sju poäng. Men sen vände vi mästerligt, säger Hans-Joachim Watzke till Eurosport.

Borussia Dortmund var det senaste laget, förutom rekordmästarna Bayern München, att vinna ligan två år i rad. Nu har man gjort det igen.

Lite extra lycka uppstod när Mario Götze, 19, fick komma in på plan de sista 20 minuterna. Supertalangen har varit skadad i fyra månader.

Dortmund siktar på rekordet

Förra säsongen blev Borussia Dortmund det yngsta laget någonsin att vinna Bundesliga. Nu gjorde Jürgen Klopps killar det igen och målet är inställt på ett historiskt rekord.

Säsongen 1971/1972 och 1972/1973 vann Bayern München Bundesliga med 79 poäng – omräknat till tre poängs-regeln. Om Borussia Dortmund vinner sina nästa två matcher landar de på 81 poäng.

Oavsett vad som sker är glädjen i Dortmund stor. Efter matchen firade laget tillsammans med publiken på Westfalenstadion. Stora ölglas dracks ur och ölen hälldes även på lagkamrater.

- Jag luktar illa av all öl nu. Men vi förtjänade verkligen att vinna i dag. Det är en helt underbar känsla att vinna ligan igen, säger Dortmunds målvakt, Roman Weidenfeller, till Eurosport.