Ministerns förslag: Straffa huliganer – med husarrest

Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-09-22

Sportbladets Robert Laul tog rygg på inrikesministern Anders Ygeman

Gårdagens Stockholmsderby på Tele 2 Arena beskrivs som lugnt.

Det beror delvis på att över 300 poliser arbetade med att upprätthålla ordningen.

Anders Ygeman (S) följde deras arbete – och Sportbladet tog rygg på inrikesministern.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Det blev en kväll där en större huliganuppgörelse stoppades i en annan del av stan, ett knallskott small bland arbetande fotografer och matchen försenades med en dryg halvtimme på grund av rök från pyroteknik.

– Det här suger resurser från annan verksamhet men det är ändå färre poliser och en bättre ordning nu jämfört med tidigare, säger Anders Ygeman som vill ta ett nytt grepp i kampen mot supportervåldet: Husarrest för huliganer.

Vi träffar inrikesministern på Tele 2 Arena strax innan avspark mellan Djurgården och AIK.

Han hoppas på ett tufft derby.

På planen, alltså.

– AIK spelar inte lika fysiskt längre medan vi har en bra känsla efter segern mot Malmö, säger Anders Ygeman, 46.

Om någon undrade: Ja, ministern hejar på Djurgården.

Anders Ygeman gillar fotboll, han gillar tifon, han gillar viss pyroteknik – men han ogillar förseningarna.

Efter två imponerande genomarbetade tifon från vardera klack stiger röken från Djurgårdens sektion och matchstarten flyttas fram. Efter paus ryker det från AIK:s klack, och totalt blir derbyt en dryg halvtimme försenad.

– Jag tycker det är synd. Jag tar inte med mina barn på derbyn – man kommer ju aldrig hem. Och det är inte dopning för spelarna att behöva vänta. Här måste vi hitta en väg framåt tillsammans: Klubbarna, fansen, räddningstjänsten och polisen, säger Anders Ygeman.

Men här måste man väl kunna vara ärlig och säga: På detta finns ingen lösning i dag?

– Nä, utan den är att jobba tillsammans. Jag tror att man måste hitta vägar för att kunna använda viss pyroteknik på arenor under laglig form precis som på en konsert. Det kommer inte alla supportrar och alla poliser tycka är okej men vi måste ändå jobba tillsammans mot en lösning för vi kan inte låtsas att det inte är ett problem, säger Anders Ygeman.

”Ett gäng ligister”

I andra halvlek, i samband med AIK:s 2–0-mål, smäller ett knallskott mitt bland flera fotografer som tvingas avbryta arbetet. De berättar hur det tjuter i öronen, en av fotograferna har fått en plastflisa precis ovanför ögat.

– Knallskott hör inte hemma på fotbollsarenorna. Vi kan inte låta ett litet gäng ligister förstöra fotbollen, säger Anders Ygeman.

Den aktuella ställningen gör honom nästan lika upprörd.

– Det är för jävligt. 0-2. Fy fan. Det är tragiskt. Derbyspöket lever, säger Ygeman apropå att Djurgården inte vunnit ett derby på fem år.

Av matchen återstår en halvtimme, publiksiffran stannar på drygt 22 000 åskådare i kväll.

– Hittills har det här varit en väldigt lugn tillställning, konstaterar Anders Ygeman efter att ha medverkat under polisens ”halvtidssnack” som hålls efter avspark och före slutsignal.

Poliser som Sportbladet pratar med bekräftar bilden: Det mesta har gått lugnt tillväga så långt: Få gripanden, något enstaka misshandelsfall.

I samband med att AIK-fansen anlände med tunnelbanan kastades en brinnande bengal mot en förbipasserande cyklist. Bengalen träffade cyklistens ryggsäck.

– Det får nog skrivas upp på kontot ”packad supporter” snarare än risksupporter, konstaterar Anders Ygeman.

I en bildhanteringsbuss utanför arenan sammanställs ett signalement på ”bengalkastaren” som skickas till poliser i yttre tjänst. Om någon känner igen personen kan denne gripas.

De nya arenorna har gjort det lättare för polisen att hålla supportrar åtskilda i samband med att de anländer till matchen. Det anses som en avgörande del av polisens taktik.

Katt-och-råtta-lek

Men det finns supportergrupper som absolut inte vill hållas åtskilda: Firmorna, de organiserade huliganerna som söker upp varandra för att slåss.

Timmarna före derbyt bedriver polisen en intensiv spaning, det är en omfattande katt-och-råtta-lek vi får beskriven för oss. Med hjälp av kameror och spanare och en rad andra metoder försöker polisen hitta platsen där huliganerna gjort upp om att mötas.

Den här gången visar det sig vara utanför Clarion Sign på Norra Bantorget, relativt långt från Tele 2 Arena alltså.

Polisen avstyr bråket precis när grupperna är på att drabba samman, och AIK:s firma beskrivs under briefingen som ”väldigt laddad”.

– Om inte vi varit där hade vi haft ett större gängslagsmål mitt i city där det hade smällt ordentligt, säger polismannen Jörgen Olsson på civila gripanden.

Ett av huliganggängen sattes på en buss till Norrtälje, säger han.

Men tillägger med en suck:

– De sitter väl i taxibilar på väg tillbaka nu. De kommer ändå till arenan.

Det är ett faktum att det är mindre våld och stök på och runt arenorna i dag jämfört med för 10-15 år sedan. Ändå ökar antalet huliganerna just nu, är polisens bild.

– Det är ungefär så här det brukar se ut. Vi har blivit duktiga på att förhindra bråk men det kostar samhället mycket pengar, säger Jörgen Olsson.

”Bättre dialog i dag”

Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet på operativa enheten i Stockholm, anser precis som Anders Ygeman, att situationen runt fotbollen utvecklas i rätt riktning.

– Det finns en vilja hos alla som håller på med fotboll att ta itu med problemen. Vi har en bättre dialog med supportrarna i dag än vi haft på massor av år.

Är ni nöjda med att behöva vara 300 poliser för att hantera en fotbollsmatch?

– Nej, absolut inte, det måste ner. Vi har situationer i våra förorter som inte är okej, vi har skjutningar i storstadsregionerna som inte är okej, vi behövs på annat håll, säger Mikael Berkesand.

Inte heller tillträdesförbuden sägs bita för att bli av med de mest ambitiösa huliganerna, och i samtal mellan Anders Ygeman och Jörgen Olssons civila grupp diskuteras en ny tänkbar metod: Att med hjälp av fotboja hålla huliganer i husarrest vid matcher.

– Det är lite tidigt att säga exakt hur förslagen skulle kunna utformas. Men med samma princip som nu har utretts med helgavskiljning skulle man kunna titta på möjligheten och behoven för till exempel ordningsstörningar för fotboll, säger Anders Ygeman.

Derbyt går mot sitt slut, AIK har gjort 3-0 vilket får Anders Ygeman att ändra sina planer.

– Då skiter vi att gå tillbaka in på arenan. Nu får de stänga ner Twitter i morgon, fräser han.

Närmast på inrikesministerns bord ligger lagförslaget om maskeringsförbud som han diskuterar med en annan grupp poliser den här kvällen. Riksdagen ska ta ställning till den nya lagen under december.

– Vi vill ha lagstiftningen på plats innan allsvenskan börjar i vår. Det är ett litet steg för att se till att risksupportrarna, de som förstör för alla andra, får det lite jobbigare, säger Anders Ygeman.

”Gift med en AIK:are”

Jag frågor om något under kvällen har överraskat honom?

– Inte överraskat men det skrivs ju om kris i polisen i tidningarna och den ser man inte direkt av här. Här ser man att polisen klarar att göra ganska stora insatser. Men det är klart att det suger resurser även om det är färre poliser och en bättre ordning nu jämfört med tidigare. Vi vill ha bra ordning och att fler ska gå på fotboll.

Supportrarna pekar på att det förekommer övervåld från polisens sida?

– Det är inte det vi har sett i dag. Men det ska man ta på största allvar tycker jag. Den här betydande videobevakningen som finns i dag gör att också polisinsatsen är videofilmad. Det gör att det finns bra material för åklagare att ta ställning till om någon anmäler en polis för övervåld.

Matchen är slut, supportrar börjar välla ut från arenan, Djurgården förlorar med 3–0 och Anders Ygeman skakar på huvudet.

– Jag är gift med en AIK:are dessutom. Jag vet inte om jag vågar ta upp telefonen nu, säger ministern innan han försvinner in i en av polisens piketbussar för att följa den avslutande delen av polisens arbete under en derbykväll i Stockholm.