De skrev hatiska kommentarer till Jimmy Durmaz: ”Det var så intensivt då”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

En stor del av de som först kommenterade hatiskt på Jimmy Durmaz Instagramkonto pekas ut som vanliga ungdomar.

Polisen misstänker att hatstormen mot Durmaz sedan eldats på av högerextrema krafter som försökt dra nytta av situationen.

– Jag tänkte nog inte efter när jag skrev och jag visste inte att det skulle bli så här stort efteråt, säger en ungdom som kommenterade på kontot.

Jimmy Durmaz utsattes för hat och rasistiska kommentarer på sitt Instagramkonto efter Sveriges match mot Tyskland i lördags. Svenska fotbollsförbundet bestämde sig för att polisanmäla det inträffade och under måndagen inledde polisen en förundersökning gällande bland annat olaga hot.

– Under dagen har vi jobbat mer offensivt med utredningen och huvuddelen av inläggen är mer förtal och förolämpningar, sedan finns det ett antal konkreta olaga hot också, säger polisens Per Engström, kommenderingschef avseende fotbolls-VM.

Polisen uppskattar att ungefär mellan 2000–3000 kommentarer på olika sätt har ett kränkande innehåll, där nivån på kränkning varierar.

– Det är en snabb uppfattning, det kan vara fler och det är svårt att bedöma det än, säger Per Engström.

Bland annat har Jimmy Durmaz fått flera rasistiska kommentarer: att han är en jävla flykting, terrorist, äcklig gorilla och en jävla arab. En stor del av kontona som skrivit rasistiska kommentarer har nu raderats.

Flera av de kontona som finns kvar och som går att identifiera mot en person tillhör till stor del unga män, många av dem är under 18 år.

”Förefaller autentiska”

Frilansjournalisten Jack Werner har granskat de drygt 3 000 första kommentarerna som kom in på Durmaz Instagram-inlägg efter lördagens match. Han säger till TT att kommentarerna verkar vara skrivna av helt vanliga ungdomar.

– Av de där 3 000 är det påfallande många hatiska, upprörda och arga kommentarer. De förefaller vara autentiska. Det är riktiga personer som skrivit inläggen och vad jag kan bedöma är det inget som tyder på att det är fejkade konton eller att det är någon sorts kampanj som ligger bakom, säger Jack Werner till TT.

Per Engström säger att man ännu inte vet vilka avsändarna varit.

– Inte än, det är för tidigt att säga något om det. Nu fokuserar vi på att hitta fall som vi kan driva på ett bra sätt, sedan får man gå in och titta på statistik senare när vi analyserar hela materialet, det är väldigt omfattande.

Däremot säger polisen att man misstänker att högerextrema krafter utnyttjat de kommentarer som kommit – och sedan eldat på situationen.

– Vi kan se tendenser till att det är mer högerextrema som har dragit nytta av situationen och på olika sätt hängt på i diskussionen. Då handlar det inte så mycket om den idrottsliga prestationen utan mer den rasistiska delen, säger Engström som menar att man vill försöka så splittring.

Är det högerextrema i Sverige?

– Det kan också vara utländska delar som hänger på. I och med att vi snart har val här i Sverige så finns det olika intressenter som vill utmåla Sverige som mer rasistiskt, så det kan finnas krafter som ser det här som en möjlighet, säger Engström.

Skrev hatkommentar – har fått hot själv

Aftonbladet har talat med några ungdomar som skrivit hatiska kommentarer på Jimmy Durmaz Instagramkonto.

– Vi var ett grabbhäng som kollade på matchen och drack och det var så mycket känslor. Men jag har tagit bort min kommentar för jag kände att det var fel av mig, det var så intensivt då, säger en ung man.

Men varför skrev du så?

– Det hade inget med att göra att hans efternamn inte lät svenskt. Det var då, i stundens hetta, som det kändes som att han svek Sverige.

En annan ungdom säger att det inte var meningen att det var menat som ”ett skämt” och en annan att man inte förstod vad det skulle leda till.

– Jag tänkte nog inte efter när jag skrev och jag visste inte att det skulle bli så här stort efteråt.

– När jag skrev var det nog bara några hundra kommentarer, men sedan blev det grovt och eskalerade.

En ungdom säger sig i sin tur ha fått hot efter kommentaren på Jimmy Durmaz Instagramkonto.

– Man fick själv ta emot hot. Det var någon som sa att de skulle skjuta mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.