”Våra vänner såg hur människor blev ihjälkörda”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Niklas Hult i stor intervju om attentatet i Nice, flytten till Panathinaikos och den svåra skadan

Foto: Michael Wagner och Krister Hansson

ATEN. Fotbollsstjärnor brukar sikta högt och ibland känna stor besvikelse över missade chanser.

Niklas Hult, 26, känner mest tacksamhet.

Trots en svår skada har han fått en bra proffskarriär utomlands, han fick uppleva EM på sin hemmaplan och hustrun Rebecca undvek terrorattentatet på strandpromenaden i Nice med en hårsmån.

Foto: Michael Wagner
Niklas Hult.

Det slumpar sig att det bara skiljer någon dag till årsdagen av Klas Ingesson dödsdag när jag slår mig ned med Niklas Hult på ett kafé i Glyfada, några mil söder om Aten. Omedveten om detta kommer Hult snabbt in på sin tidigare tränare och en hyllning till honom.

Panathinaikosyttern har lite problem med en ljumske och måste vila från några matcher inför det stora derbyt mot Olympiakos.

Men 26-åringen hade större skadebekymmer under sin avslutande tid i Elfsborg.

– Det var en hel del strul kring min lårskada under 2013 och 2014. Klas var ett otroligt bra för mig, vi pratade mycket. Han trodde på mig hela tiden, säger Hult. Han såg saker som ingen annan såg.

Slet av muskelfäste

I slutskedet av allsvenskan 2012 slet Niklas Hult av fästet till en sena i baksidan av låret.

Franska Nice med tränaren Claude Puel som hade scoutat Elfsborgsmittfältaren var redo att vänta på Hults rehabilitering innan de slutligen värvade honom under sommaren 2014.

– Jag har haft väldigt tur med mina tränare. Klas Ingesson tillsammans med Peter Wettergren var ett stort stöd när jag skulle ta mig tillbaka efter skadan. För Klas var det okej att jag gjorde upp med Nice om en flytt men spelade vidare i Elfsborg ett halvår ytterligare för att komma i bättre form.

På den franska rivieran gjorde sedan den tidigare yttern stor succé under Claude Puels ledning, som central mittfältare, och blev uttagen i Erik Hamréns landslag.

Drömmen om att få spela EM för Sverige, med gruppspelmatch mot Belgien på sin egen hemmaplan Allianz Riviera i Nice, levde i högsta grad för Hult.

På plats under EM

Skadefrånvaro och en återgång att spela ytterback gjorde att Hult föll på målsnöret.

Men han var ändå på plats på läktaren och såg när Sverige förlorade mot Belgien i somras.

– Det var trist att laget inte gick vidare men det var ändå en häftig upplevelse. Jag har aldrig varit med på något mästerskap tidigare, vare sig som spelare eller supporter. Nu fick jag uppleva den festen med svenska och belgiska fans sida vid sida hemma på Promenade des Anglais, säger Hult.

Bara ett par dagar efter Sverige-Belgienmatchen gifte han sig hemma i Sverige med mångåriga flickvännen Rebecca Thell.

Tränaren Claude Puel lämnade Nice för Southampton och med en oklar tränarsituation och brist på framtidsbesked valde Niklas Hult att nappa på Panathinaikos starka vilja att värva svensken när den greksiska storklubben och Nice snabbt blev överens om en övergångssumma.

– Jag hade ett bra snack med Panathinaikos tränare, Andreas Stramaccioni, om hur han såg på mig. Han ville ha mig som vänsterback och det var en del i det som övertygade mig att flytta hit, säger Niklas Hult och läppjar på cappucinon på uteserveringen där vi sitter.

Ändrade planerna

Efter EM-festen på rivieran som åskådare och sommarbröllop i Sverige åkte Hult iväg på försäsongsträning med Panathinaikos. Hustrun Rebecca med mamma, pappa, bror och flickvän åkte till Nice för att tömma lägenheten.

– Jag minns att jag somnade tidigt men vaknade till av att mobilen lät. Jag hade mängder av nyhetsnotiser, missade samtal och sms eftersom det hade hänt något i Nice.

– Rebecca hade hört av sig att de var okej. Hon och hennes föräldrar hade varit på väg till promenaden men vände ute på parkeringen när en granne avrådde dem från att åka ned eftersom det var så trångt och svårt att få parkeringar. De kunde se fyrverkerierna lika bra från vår lägenhet.

– Flera av våra vänner var på promenaden och blev ögonvittnen till attentatet. De såg hur människor blev ihjälkörda.

Niklas Hult upplevde även på nära håll i Frankrike hur landet påverkades av attentaten i Paris förra hösten.

– Säkerheten och kontrollerna skärptes rejält så fort vi skulle ut och resa med laget. Men jag tycker att det viktigaste är att försöka att inte låta sig skrämmas.

Tuff konkurrens

11 november spelar Sverige VM-kval borta mot Frankrike i Paris. Hult finns inte med i truppen.

– Det är bara att erkänna att mina positionsbyten ställt till det lite, säger han med ett leende. När vi spelar 4-4-2 i Panathinaikos så är jag vänsterback. När vi spelar 3-5-2 så har jag hand om vänsterkanten också.

– Är det någon position som landslaget har många spelare att välja mellan så är det bland vänsterbackarna.

När han slog igenom som yttermittfältare i Elfsborg liknade kvicke och löpstarke Niklas Hult Fredrik Ljungberg i spelstilen.

Men han är öppen med att den svåra lårskadan från hösten 2012 troligen har begränsat honom.

– Det är tre stora muskler på baksidan av låret. Muskeln jag skadade är mer som en sträng och volymen på den kommer jag aldrig få tillbaka, i stället är de andra två musklerna enorma.

– Jag har nog tappat lite i kvickhet och det är den som behövs mest om jag ska kunna konkurrera ordentligt som yttermittfältare.

Hur har allt som hänt påverkat dig?

– Jag har kommit tillbaka efter ens svår skada och har en bra karriär. Vi trivs väldigt bra här i Grekland. Jag hoppas att jag inte gnäller över småsaker. Jag tror jag blivit mer positiv, säger Niklas Hult.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.