Bundesliga calling - det bästa från året

Publicerad 2012-12-26

Pierre Wingren: Två svenskar utsedda till ligans sämsta

Årets tweet:

”Liverpool mot Fulham är som Bundesliga med 12:12. Sorligt!”

Ruhr Nachrichtens sportredaktör Matthias Dersch om stämningen på de engelska fotbollsarenorna. 12:12 var en protestaktion som genomfördes i november och december, de tyska supportrarna var helt tysta i tolv minuter och tolv sekunder för att visa beslutsfattarna hur tråkig fotboll är utan riktiga supportrar. Trots de massiva protesterna, som verkligen gjorde fotbollen outhärdligt dyster, röstade klubbarna igenom säkerhetspaketet ”Sicheres Stadionerlebnis”.

Årets citat:

”Jag ville egentligen ha Eto'o, men presidenten måste ha hört Edu.”

Bottenlaget Greuther Fürths tränare, Mike Büskens, med en skämtsam motivering till värvningen av Edu. Anfallaren lånades in från FC Schalke 04 och gjorde ett mål på tio matcher under hösten – det är alltså ganska enkelt att förstå Büskens besvikelse, Eto'o hade troligtvis gjort det bättre.

Årets svenskar:

Marcus Berg och Rasmus Jönsson gör bäst i att hålla sig borta från Bild Zeitungs hemsida. Tidningen har kommit fram till att Hamburgs Marcus Berg är ligans sämste spelare, Wolfsburgs Rasmus Jönsson är näst sämst enligt tabloidens betyg. Även Branimir Hrgota tar plats på flopp 20-listan.

1. FC Nürnbergs mittback Per Nilsson och Hrgotas lagkamrat i Borussia Mönchengladbach, Oscar Wendt, återfinns dock inte på listan. Och det med all rätt – de båda svenskarna har gjort det bra under hösten.

Årets siffra: 42 109

Tyska Bundesliga är fortsatt den mest välbesökta ligan i Europa. Tysta protester hit och dit – i snitt besöktes de tyska arenorna av 42 109 åskådare per match. Höstens notering är något sämre än för ett år sedan, men det finns ingen anledning att sätta morgonkaffet i halsen: nykomlingarna Greuther Fürth ligger inte bara sist i ligan utan även i åskådartabellen.

Laget från Bayern gör sin första säsong någonsin i Bundesliga och lockar i snitt 17 595 människor till matcherna, å andra sidan tar arenan bara in 18 000.

Toppar listan gör de regerande mästarna Borussia Dortmund med ett publiksnitt på 80 496. Bundesliga lever och mår oförskämt bra.

Årets magiker:

Tyska Bundesliga är på många sätt bättre än på mycket länge – aldrig förr har sju lag tagit sig vidare i de europeiska cuperna. Faktum är att ingen annan liga har skickat vidare samtliga lag till slutspel den här säsongen.

Men på den tyska toppen står Bayern München som ensam härskare, trots konkurrens från lag som Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen och Schalke 04. En kille som verkligen har bidragit till de tyska rekordmästarnas framfart är Thomas Müller, 23. Ingen vet riktigt om han är ett flygplan, en högerytter, en släpande anfallare eller bara en ruggig fotbollsspelare.

Ingen annan har samlat på sig lika många poäng som Müller, 23-åringen är inblandad i det mesta. Nio mål och nio assist i ligaspelet säger allt.

– Jag tror att vi är ett par procent hungrigare och mer sugna på den absoluta framgången, på titlar. När du inte vinner något på två år får du höra och läsa ett och annat, förklarar Müller framgången i en intervju med spox.com.

Bayern München leder Bundesliga med nio poäng före Leverkusen och tolv poäng före Dortmund – samma Dortmund som vann ”dödens grupp” i Champions League.

Årets uppvaknande:

TSG Hoffenheims tyska talang Boris Vukcevic svimmade av i sin bil på grund av hans diabetes. Frontalkrocken var oundviklig.

22-åringen fördes omgående till sjukhus med svåra huvudskador och låg i koma i cirka sju veckor. Under tiden visade hans klubb och de rivaliserande lagen omtanke, fotbollen blev plötsligt mindre viktig.

Lagom till jul har Boris Vukcevic blivit bättre: ”Framför allt vill jag tacka Hoffenheims supportrar och spelare för deras stöd under denna svåra tid”, låter han hälsa via sina föräldrar. 22-åringen har en lång väg att gå, och det är inte säkert att Vukcevic kan spela fotboll på den här nivån igen. Men han har hela fotbollsfamiljen vid sin sida.

Årets gåta:

I årets sista landskamp spelade Tyskland mot Holland. Miroslav Klose tvingades tacka nej, likaså Mario Gomez. Tysklands förbundskapten Joachim Löw valde då att spela med den offensive konstnären Mario Götze på topp. Ingen tysk anfallare var med i truppen och matchen slutade 0-0.

Stefan Kießling är 28 år och spelar för ligatvåan Bayer Leverkusen. Anfallaren har gjort 25 ligamål under 2012 – mer än någon annan i Bundesliga. Den här hösten har 28-åringen satt bollen i nät vid tolv tillfällen och firar jul som skytteligaledare. Han och Bayer Leverkusen har gjort det mycket bra och imponerat på de flesta, men Joachim Löw spelar hellre utan en anfallare än med Stefan Kießling.

– Det är klart att jag registrerar hans goda prestationer i Leverkusen, sa Löw till nyhetsbyrån dpa i november.

Kießling har inte varit med i landslagstruppen sedan VM i Sydafrika 2010 och sakteliga börjar årets hetaste anfallare ge upp hoppet.

– Det gör ingenting. Jag är frisk och kan spela för Leverkusen. Ingenting annat intresserar mig för tillfället, säger han till 11 Freunde.

Tyska tyckare försöker förstå Joachim Löws beslut, men det är ingen enkel uppgift.

Ingen Weiße Weste för Wiese

Tim Wiese, 31, gick från Werder Bremen till TSG Hoffenheim. I somras var han landslagsmålvakt för Tyskland, nu sorterar Joachim Löw bort honom. På bästa tyska sätt har han alltid varit lite galen mellan stolparna, men alltid respekterad för sitt kunnande. I somras gick han till Tysklands kanske mest oälskade klubb och har under tiden hunnit bli impopulär hos Joachim Löw och många supportrar.

Han gick till Hoffenheim för att tävla om titlar. Nio matcher senare och mängder med insläppta mål är Tim Wiese plötsligt en av Tysklands mest hånade män.

Själv tror han att många supportrar avskyr honom på grund av alla tatueringar och det långa svarta håret – men låt oss vara ärliga: den före detta landslagsmålvakten har varit lika usel som storsatsande Hoffenheim den här hösten.

Följ ämnen i artikeln