Värnamo vann derbyt – hänger på toppen

Uppdaterad 2017-06-12 | Publicerad 2017-06-11

Värnamo tog chansen att hänga med övre skiktet i tabellen.

Efter 2–1 i Smålandsderbyt mot Öster är man nu bara fyra poäng från kvalplats.

Det är Öster som har öppnat superettan-säsongen bäst av de två Smålandsrivalerna. Och inledningsvis förde man också matchen mot Värnamo hemma på Myresjöhus Arena.

Men medan Öster hade svårt att omsätta spelövertaget i chanser var Värnamo klart mer effektiva.

Pär Cederqvist, med ett förflutet i Öster, kom loss på ett inlägg och nickade in 1–0 i den 22 minuten. Och när den speltiden dubblerats fördubblades också Värnamos målskytte genom Melvin Frithzell som med en effektiv förstatouch och ett snabbt avslut från straffområdesgränsen överlistade Robin Malmqvist i målet.

Utvisning på övertid

– Vi slarvar mycket i vårt spel, gör inte alls det vi kommit överens om. Och Värnamo har varit kliniska, konstaterade Östers tränare Thomas Askebrand i TV4 Sport i pausintervjun.

Öster jagade reducering i andra halvlek och med en och en halv minut kvar av ordinarie tid hittade Lars Fuhre in med 1–2-reduceringen. Men i stället för en kvittering åkte Öster på ett, till synes hårt dömt, rött kort direkt när Jonathan Levi tacklade en Värnamo-spelare på övertid.

För Värnamo var det tre väldigt viktiga poäng för att haka på den övre halvan av tabellen. Med 16 poäng är man nu nia i tabellen, men bara fyra poäng från positiv kvalplats. Öster är en poäng och två placeringar framför Värnamo.

I dagens andra match tog Åtvidaberg en tung bortaseger mot Gais som lyfter upp laget över nedre strecken.