Fansen: Är räddningen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Prestigekampen är en snackis – HELA året

Foto: När det inte finns ett guld att kriga om gäller det att vara bäst i stan.

En vinter kan som fotbollssupporter vara en ökenvandring eller ett triumftåg.

Allt beror på Stockholmsklubbarnas tabellplacering

– Det är jäkligt viktigt att vara etta faktiskt. Det är många som får lida på jobbet annars, säger Bajen Fans ordförande Staffan Swing.

Det snackas om det i kompisgäng, i lunchköer och på stan. Hammarby, Djurgården eller AIK och prestigen i Stockholmskampen är stor.

– Det är jäkligt viktigt faktiskt. Det kan rädda en säsong för oss supportrar. Hamnar Bajen i mitten, men har de andra efter oss är det ju ett rätt lyckat år, säger Staffan Swing.

Ett halvår i skam

Resultatet av en fiaskosäsong är gliringar, hån och ett fotbollsfritt halvår i skam.

– Det blir jävligt långa vintrar om man är sist. Det är många som lider på jobben när det går dåligt för laget. Jag har turen att vara chef på mitt jobb, haha, säger Staffan Swing och fortsätter:

– Man ska vara den som ler efter säsongen och just nu är det jag som har leendet.

Dif överlägsna

Djurgården är överlägsna ledare av den interna Stockholmstabellen under 2000-talet. Dessutom har klubben tagit 3 SM-guld under tiden. Ändå är det, för vissa fans, viktigare att ha de andra bakom sig när säsongen är slut än att vinna SM-guld.

– Det är otroligt viktigt. Vissa tycker att det är viktigare än själva prestationen i allsvenskan, men kanske inte jag, säger Linus Sunnervik, som sköter Djurgårdens forum på Svenska­fans.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.