Tanentsapf: Bytarsjukan leder rakt ner i Superettan

Av: David Tanentsapf

Publicerad:
Uppdaterad:

”Inte så märkligt att Djurgården släppt in flest mål av alla allsvenska lag”

Tycker ni att Djurgårdsförsvaret agerade som pårökta hippies vid Elfsborgs segermål?

Kanske inte så underligt, lagets nykomponerade backlinje var den sjunde bara för i år.

Jag minns ett samtal jag hade med Tom Prahl för en massa år sen som gick ut på att den nuvarande TFF-bossen fick redogöra för sin fotbollsfilosofi. När vi pratade försvarsspel var det en sak Prahl lyfte fram mer än någonting annat.

– Du måste ha kontinuitet i backlinjen. På mittfältet och i anfallet spelar det inte lika stor roll om du byter spelare från match till match, men för försvarsspelarna är det oerhört viktigt att de känner varandra utan och innan när de ska spela ihop. Jag byter inte i backlinjen om det inte är i yttersta nödfall, förklarade han.

Andrée Jeglertz hade förmodligen behövt en lektion av magistern. Djurgården har hattat i sin backlinje till det bisarra under allsvenskans första hälft.

Sju olika backlinjer

Backfyran ”Haginge, Kuivasto, Johannesson, Gustafsson” som spelade mot Elfsborg var lagets sjunde försvarsuppsättning på 15 allsvenska matcher och hela åtta spelare har använts.

Bara en man, Petter Gustafsson, har startat alla matcher men han har spelat sju gånger till höger och åtta till vänster. Patrik Haginge har spelat både till höger och i mitten. Kebba Ceesay har spelat högerback, mittback och fick chansen som anfallare i går.

Ja, ni fattar.

Det är alltså inte så värst märkligt att Djurgården släppt in flest mål av alla allsvenska lag, eller att lagets straffområde såg ut som ett blårandigt

hippiekollektiv när Teddy Lucic tryckte in segermålet i går.

Kom över gräsallergin

För hur ska spelarna någonsin veta hur de ska agera när precis allt kan kastas om från match till match? Hur får man ens ut någonting av ett träningspass om man inte vet vilken position man ska spela på?

Det vi däremot vet är att Djurgården gör bäst i att kurera sig från bytarsjukan, den leder nämligen raka vägen ner i Superettan.

Elfsborg kom över sin gräsallergi i och med segern i går. Första allsvenska trean på gammalt hederligt naturgräs sen augusti i förra året vilket säger en del om topplagets hemmafacit på konstgräset i Borås. Men inte ens Elfsborg har en suck jämfört med IFK Göteborg. Swedbank Stadion i Malmö må vara finare men nya Gamla Ullevi har blivit rena definitionen av ordet ”hemmaborg” för änglarna. 3–1 segern mot Trelleborg i går var lagets åttonde raka i allsvenskan på nya hemmaarenan. På åtta matcher. Tappar Blåvitt en enda poäng hemma i år?

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.