Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-stjärna sparkas efter rasism

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-profilen Don Cherry har varit känd som frispråkig.

Men tv-kanalen Sportsnet tycker att han gick för långt med sina senaste rasistiska kommentarer och har bestämt sig för att avskeda honom.

– Jag kan inte bli en tämjd robot för att behålla mitt jobb, säger 85-årige Cherry.

Don Cherry, kanadensisk kommentator sedan 80-talet, har fått sparken, det meddelar Sportsnet under måndagen. Anledningen är hans kommentarer under lördagens sändning av programmet Coach’s Corner.

– Hans kommentarer i sändningen representerar inte våra värderingar eller vad vi står för. Don är synonymt med hockey och har varit en väsentlig del som fått sporten att växa och utvecklas under de senaste 40 åren. Vi vill tacka Don för hans insatser i hockey- och sportsändningar i Kanada, säger Sportsnets chef Bart Yabsley.

Cherrys arbetsgivare tyckte att han uttryckte sig rasistiskt. I helgen har de i engelska Premier League och i NHL i Kanada börjat bära vallmofrö, så kallad ”poppy”, för att hedra soldater som mist sina liv. Cherry uttalade sig om nyanlända i Toronto som inte bar ett vallmofrö.

”Kan inte bli en tämjd robot”

– Ni kan väl åtminstone lägga ett par dollar på en ”poppy”. Ni älskar vårt sätt att leva, ni älskar vår mjölk och honung. De här killarna (de avlidna soldaterna) har betalt för er livsstil som ni tycker om i Kanada, de här killarna betalade det högsta priset, sade Cherry i sändningen.

I går, dagen efter sändningen, bad Cherry inte om ursäkt och backade inte från sina uttalanden

– Jag har sagt mitt, sade han till Toronto Sun.

Nu har 85-åringen kommenterat kanalens val att ge honom sparken.

– Jag kan inte bli en tämjd robot för att behålla mitt jobb. Jag vill tacka alla som kollat på Coach’s Corner under de senaste 35 åren, säger Cherry.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN