Retorikprofessorerna hyllar Hamréns tal

Publicerad 2012-10-03

”Nu vill man heja på Blågult igen”

På fyra minuter visade sig Erik Hamrén överkänslig och trängd.

Men retorikprofessorerna tror ändå att förbundskaptenens tal omvände de buande fansen inför kvalmatchen mot Tyskland.

– Efter det vill man heja på landslaget och förlåta Johan Elmander, säger professor Anders Sigrell.

Knöt näven Erik Hamréns tal var ett svar på buropen och ett tack för EM-stödet.

Seger räckte inte när Sverige öppnade VM-kvalet mot Kazakstan. Den svenska publiken buade sig igenom den torftiga andra halvleken.

När Erik Hamrén i går kallade till presskonferens inför match två mot Färöarna och tre mot Tyskland ville han mer än att presentera truppen. De fyra första minuterna vände han blicken över reportrarna, mot tv-kamerorna, och höll ett känslosvallande tal till fansen.

Knöt näven

När han nådde klimax knöt han näven och mässade ”tillsammans är vi starka, tillsammans är vi jävligt starka”.

Efteråt förklarade Hamrén att talet, som han hade handskrivit på ett papper, var ett svar på buropen och ett tack för EM-stödet.

– Det gick rätt fort att skriva, det är mina känslor. Det är sån som jag är. Det försöker jag säga till supportrarna också.

Jag tolkar talet som att du blir berörd av beröm och kritik från media och fans. Är det korrekt?

– Nej. Om jag inte klarade av kritik skulle jag nog inte ha hållit på i över 30 år. Det får man leva med.

Lägger du för stor vikt vid kritik, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte.

Sportbladet lät två av Sveriges ledande retorikprofessorer granska talet. De var lika kluvna: å ena sidan var talet stilistiskt läckert, å andra sidan signalerade det lättkränkthet.

”Helt knäpp”

– Tajmningen är helt knäpp. Han ger intrycket av att vara väldigt trängd. Hade det varit jättehård kritik i pressen som han bemötte vore det en sak, men det känns som att han har sett det som en personlig skymf. Att sedan ta i på det sättet gör en fundersam: Det är ingen kris nu, så vad händer om han förlorar? Vad ska han då ta till? säger professor Orla Vigsö på Södertörn högskola.

– Det var lite underligt, men efteråt kan inga fans kritisera insatsen mot Kina eller Kazakstan. Efter det här är det klart att vi är på samma sida allihop, säger professor Anders Sigrell på Lunds universitet.

Följ ämnen i artikeln