”En sjuk känsla”

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2012-10-30

15-årige Landskronaspelaren blev rekordmålskytt

Han har knappt sett Henrik Larsson spela, men ansågs av Henke vuxen nog för startelvan.

Erik Andersson tackade med att slå in en frispark och bli tidernas yngste målskytt i Superettan och allsvenskan.

– Sjuk känsla. Jag bara sträckte ut armarna, säger 15-åringen.

När domaren Nermin Cisic blåste i gång Landskrona–J Södra blev en av hemmalagets mittfältare historisk. Erik Andersson var 15 år och 179 dagar, yngst av alla som startat en match i Superettan.

Han var sugen på fler rekord än så.

Erik Andersson fick förtroende att slå en frispark efter en halvtimme. Junioren tryckte till, via muren och i mål.

Därmed blev han Superettans yngste målskytt någonsin. Ingen har heller varit yngre i allsvenskans 88-åriga historia.

– Jag bara sträckte ut armarna. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger han.

Ett par minuter in i andra halvlek var Erik inblandad i 2–0-målet. Gästerna hämtade igen i slutet, men Bois vann med 3–2.

Visar mognad

Efteråt hyllas matchhjälten av sin tränare.

– Han skötte sig alldeles utmärkt. Ett mål och en halv assist. Han visar otrolig mognad i allting, säger Henrik Larsson.

Erik Andersson är så ung att han har missat lejonparten av Larssons karriär, men berömmet värmer.

– Det känns väldigt bra att höra de orden, säger han.

Hur mycket har du tränat frisparkar för att få slå dem i A-laget?

– Rätt mycket, faktiskt. Ibland själv och ibland efter träningarna. Jag gillar att slå frisparkar.

Vad har du för målsättning efter det här?

– Jag vill ta mig in i Bois starttrupp och tillhöra A-laget helt.

Kunde du ha önskar dig en bättre debut?

– Ja, jag kunde ha gjort två mål.

Resultat Superettan igår

Degerfors–Ljungskile 2–1 (0–0)

1–0 Christoffer Brandeborn (50), 1–1 Joakim Runnemo (63), 2–1 Eric Jernberg (71).

Utv, Degerfors: Jonas Olsson (86). Ljungskile: (78).

Publik: 469.

(Örebro)

Landskrona–Jönköpings S 3–2 (1–0)

1–0 Erik Andersson (34), 2–0 Fredrik Olsson (53), 3–0 Amethyst Bradley Ralani (60), 3–1 André Calisir (77), 3–2 Tom Siwe (89).

Utv, Landskrona: Ivo Vazgec (84).

Publik: 1 742.

Hammarby–Trelleborgs FF 0–0

Publik: 8 624.

Assyriska–Halmstad 2–1 (1–0)

1–0 Ceyhun Eris (13), 1–1 Mikael Boman (62), 2–1 Nahir Besara (90).

Publik: 1 463. (TT)