”Jag är redo att fylla luckan”

Av: Oskar Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kwame Karikari om att vara kompisarna ”Banguras” efterträdare

Foto: Kwami Karikari är nöjd över att få spela i Sverige.

”The Banguras” har blivit hans bästa kompisar och språngbräda in i det svenska samhället.

Men om någon av dem lämnar AIK står han på tur att fylla platsen.

– Jag är redo, säger Kwame Karikari.

Foto: kometkarriär Kwame Karikari kom direkt från Ghana och spelade endast U-19-matcher med Väsby innan han gick till AIK.

Mohamed Bangura, 22, räddade kvar AIK i allsvenskan i fjol. I år har

Teteh Bangura, 21, öst in mål för svartgult och adderat till den Sierra Leone-succé som tagit klubben tillbaka till toppen.

Flyttryktena har omgärdat ”The Banguras” sen dess, men skulle någon av dem eller båda två försvinna ut i Europa står näste afrikan i AIK-ledet redo att fylla luckan.

Gick bra i Väsby

Kwame Karikari, 19, har jobbat sig upp hack i häl bakom Mohamed och Teteh Bangura i AIK:s forwardshierarki efter att ha inlett säsongen i samarbetsklubben Väsby United i division ett.

– Jag spelade några matcher med Väsbys U19-lag under våren. Det gick bra för mig och till slut ville AIK att jag skulle börja spela med dem i stället, jag var väldigt glad eftersom det här med proffslivet är väldigt nytt för mig. Jag visste inte riktigt vad jag kunde vänta mig, säger Kwame Karikari.

Förutom att Karikari kommer från Ghana är det där med proffserfarenhet den största skiljelinjen mellan honom och sierraleonierna Mohamed och Teteh Bangura.

Planerna är usla

Medan de senare redan testat på svensk elitfotboll i de lägre divisionerna innan de värvades till AIK kom Karikari direkt från Ghana och en helt annan fotbollsverklighet i Inter Allies.

– Planerna i Afrika är usla. Här i Sverige är mattorna perfekta och det är väldigt nytt för mig. Jag tror att jag utvecklade min teknik bra när förutsättningarna var så dåliga hemma i Ghana, men det tar tid att vänja sig med hur det är i Sverige också. Mitt skott är till exempel inte så bra eftersom det krävs ett annat tillslag på bollen här, men jag tränar extra mycket på det varje dag och känner att jag blir bättre hela tiden, säger Kwame Karikari.

Under torsdagsmatchen mot IFK Göteborg (1–3) märktes bristen i hans avslut i en annars rätt komplett ung spelare där farten, tekniken och fysiken hör till hans största förtjänster. Och får han bara ordning på skotten kan han snart vara ett bra forwardsalternativ för AIK om Teteh Bangura, vars avstängning gjorde att Karikari ersatte honom i torsdags, försvinner till proffslivet utomlands.

– Skulle någon av Teteh eller Mohamed lämna AIK snart är jag redo att försöka fylla luckan. Det måste jag vara eftersom det inte är otroligt att det kommer hända, även om det är mest rykten kring dem. Jag känner att det har gått bättre och bättre för mig ju mer jag fått spela och att jag kommit in i allsvenskan nu. Det var inte lätt i början med det fysiska spelet, men man lär sig.

Polare med Banguras

Om, eller snarare när, ”The Banguras” lämnar AIK har inte bara Kwame Karikari ett spelmässigt tomrum att fylla utan även ett socialt.

– Teteh och Mohamed tog bra hand om mig när jag kom till Sverige och vi hänger fortfarande mycket med varandra. Käkar tillsammans, lyssnar på musik och så där. De är riktigt bra killar som har hjälpt mig komma in i laget och jag har dem att tacka för mycket.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.