Den sista världsmästaren: ”Det är rätt sjukt faktiskt”

Uppdaterad 2023-08-11 | Publicerad 2023-08-10

AUCKLAND. Det är bara 8 lag kvar i VM, 184 spelare, men det finns bara en som vet hur det känns att vinna VM-guld.

För tolv år sen satte Saki Kumagai den avgörande straffen i VM-finalen, nu vill japans kapten skriva ny historia.

– Allt vi vill är att vinna, säger hon till Sportbladet.

Hon tittar upp i himlen innan hon tar sats, fem steg, klipper till med högern och bollen borrar sig in i nätet bakom Hope Solo.

Så såg det ut för tolv år sen när den då 20-åriga Saki Kumagai iskallt skrev in Japan i historieböckerna när hon avgjorde straffläggningen mot USA.

– Jag är inte förvånad. Jag kände inte till henne då, men med facit i hand så får jag säga att jag inte är det, säger Lotta Schelin och fortsätter:

– Det är rätt strongt att vara 20 och bara gå fram där och avgöra. Det säger väl mycket om henne.

Då var hon okänd. Nu är hon den enda spelaren som kliver in i en kvartsfinal och vet hur det känns att vinna ett VM.

– Det är rätt sjukt faktiskt, det måste vara unikt, säger Lotta Schelin.


Spanien-Sverige: Allt om semifinalen i fotbolls-VM 2023

Saki Kumagai och Lotta Schelin under VM 2011 i Tyskland.

”Går lite under radarn”

Även om den svenska landslagsanfallaren inte hade koll på Kumagai då så skulle hon få lära sig desto mer några år senare när den japanska mittbacken skrev på för Lyon.

– Det är ju en spelare som möjligtvis kanske går lite under radarn. Det är när man spelar mot och med henne som man fullt ut ser hennes briljans, säger Schelin.

Att flytta till Europa tillhörde inte vanligheten, men efter VM-guldet värvades Kumagai till Frankfurt innan det bar av till storklubben Lyon.

– Hon är jäkligt tuff. Hon är benhård i kroppen och läser spelet sjukt bra, kliver alltid in i rätt läge. Uppe på det har hon en sån där japansk teknik som är väldigt klinisk.

Schelin minns hur Kumagai var en av de som stod kvar efter träningen och tricksade.

– Bredsidade upp den i luften och tog emot den. Så stod hon och jonglerade med bredsidan upp i luften. Jag kan se framför mig att de har drillats på det sättet när de var yngre. Väldigt klinisk, fin teknik.

”Viktigt för flickor att se oss”

Efter åtta år i Lyon, där det blev fem Champions League-titlar, flyttade Kumagai till Tyskland och Bayern München 2021. Nästa säsong är klubbadressen de italienska mästarinnorna Roma.

Men först ska hon, som kapten för Nadeshiko, leda sitt landslag i VM.

– Jag är stolt över det vi har gjort men nu handlar det hela tiden om att fokusera på nästa match. Vi ska vinna, så det är det jag vill säga till mina lagkamrater, säger hon till Sportbladet.

I en intervju med Deutsche Welle förklarar Kumagai att det här inte bara handlar om det som sker här och nu.

– Det är viktigt för flickor att se oss spela och tro på att de också kan spela fotboll i Japan.

För även om VM-guldet 2011 ledde till en hajp så har den avtagit. I samband med sämre resultat för landslaget så har damfotbollen inte väckt samma intresse de senaste åren.

Hikaru Naomoto firar med fansen efter att Japan vunnit med 4–0 mot Spanien.

Lovordas av Schelin

Så sent som 2021 blev WE League den första professionella ligan för damer i Japan och även om förhoppningen är att det ska leda till att det kommer fram fler talanger tror Kumagai att en anledning till framgången vi ser nu är att allt fler är proffs utomlands.

– Det är först när man får spela högintensiva matcher hela tiden som man vänjer sig vid tempot, säger hon.

När Lotta Schelin ska beskriva sin forna lagkamrat öser hon lovord över mittbacken, men det finns också en svaghet.

– Hon läser spelet bra och är svår att ta sig förbi på det sättet, men det som hon har lite nu med åldern är att hon är lite långsam, säger hon och fortsätter:

– De som är riktigt bra kompenserar det genom att de har läst spelet rätt, men hon är ändå lite långsam. Det är väl det enda negativa och då jämför jag med de forwards som brukar röra sig kring henne.

Saki Kumagai.

”Hon är en straffskytt av rang”

Det är fem dagar sedan Sverige slog ut USA i en straffrysare och är det något Schelin inte vill se i kvartsfinalen så är det straffar.

– Jag vet inte hur mycket ni kommer ihåg. Hon är ju en straffskytt av rang. I Lyon så var ju hon... Om vi skulle släppa fram någon som man kände var i stort sett hundra procent då tog man ju Saki.

Schelin beskriver hur Kumagai tar en ansats på 15 meter innan hon tar sig framåt, väntar ut målvakten och sen lägger den i andra hörnet.

– I stort sett varje gång. Man vill inte gärna ha straffar emot sig mot henne. Saki är någon jag tycker väldigt mycket mycket om och unnar det bästa. Kanske inte vinst mot Sverige men… 

Ja, hon har ju redan ett VM-guld. 

– Haha ja, det fick hon ganska tidigt också, så det har hon haft med sig.