Ring om tuffa tiden: ”Måste bygga mitt självförtroende”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

I fjol en av Djurgårdens allra mest tongivande offensiva spelare.

I år har Jonathan Ring, med 21 spelade matcher, fortfarande inte gjort mål och tampats med bristande självförtroende.

– Jag måste hitta tillbaka till det jag hade förra året, säger mittfältaren.

Jonathan Ring, 28, hade fått speltid i samtliga 21 matcher innan den 22:a, i derbyt mot Hammarby.

Då blev mittfältaren, som med sju mål och sex assist var instrumentell i det Djurgårdslag som vann SM-guld förra året, helt utan speltid för första gången denna säsong.

– Det är klart att det var tungt. Jag vill spela hela tiden och hjälpa laget. Men tränarna föredrog andra i den matchen. Det var bara att acceptera det och jobba hårt på träningen, säger Ring efter torsdagens träning på ett höstsoligt Kaknäs.

– Jag har inte gjort en jättebra säsong och då får jag acceptera det, men ser man till mina kvaliteter så tycker jag att jag ska spela.

”Vet vad jag kan”

Samtidigt är Jonathan Ring medveten om att formen inte har varit på topp under 2020 års allsvenska. Ännu inga mål på det personliga kontot. En assist.

– Formen är uppåtgående nu. Det känns bra nu på träningarna. Jag måste bygga på mitt självförtroende och tycker ändå jag kunnat göra det under träningarna. Jag känner mig redo att visa vad jag kan.

Du nämner självförtroendet, har det varit ett stort problem under säsongen?

– Absolut. Jag vet vad jag kan som fotbollsspelare och vet att jag är bra nog att kunna prestera och vara en av de bättre i allsvenskan. Men jag måste hitta tillbaka till det jag hade förra året.

”Knappt kommit till några bra lägen”

Den regerande svenska mästaren började säsongen ganska knackigt, och på det ganska ojämna spåret har det också fortsatt. Likt det gjort för Jonathan Ring på individuellt fotbollsplan.

– Det började tungt för hela laget och då blev det så för mig också. När inte poängen trillade in i början och jag inte kom till lägena jag hoppats på. Knappt kommit till några bra lägen nu heller.

Hur mycket tänker du på den där målnollan?

– Det klart man tänker på det. Det klart man vill spräcka den men helst vill jag spela bra fotboll. Jag har inte kommit upp i den nivån jag var förra året i särskilt många matcher och det viktigaste är att göra det. Då kommer målen, säger Ring och fortsätter:

– Jag kan inte säga att jag haft tio chanser under säsongen där jag tänker ”fan, jag borde gjort mål”. Det handlar mer om att komma till chanserna.

”Kanske funnits bättre alternativ”

Samtidigt som Ring har kämpat med formen och målproduktionen så sitter han också på ett utgående kontrakt. Redan innan Sportbladets utsände ens hunnit säga hej så klargör mittfältaren att han inte vill prata om varken kontrakt eller framtid.

Men skulle du säga att formsvackan du genomgått nu påverkar den där framtiden på något sätt?

– Jag vill bara fokusera på att göra en bra avslutning. Hade jag gjort det bättre hade det kanske funnits bättre alternativ, det vet jag inte. Men det får man ta efter säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.