Malmö FF:s Arnor Traustason tillbaka i Norrköping

Publicerad:
Uppdaterad:
Arnor Traustasson och Romain Gall.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Arnor Traustasson och Romain Gall.

FOTBOLL

”Det är en stor match för mig”

Han är en del av Erik Hamréns isländska landslag och gjorde succé som anfallare för sitt MFF senast.

I kvällens allsvenska toppmöte ställs Arnor Traustason mot laget där han fick sitt genombrott – IFK Norrköping.

– Länge var det bara ett datum i kalendern, men det är en stor match för mig, säger Arnor Traustason till Sydsvenskan.

Som 19-åring värvades han till IFK Norrköping av tränaren Janne Andersson. Tre år efter SM-guldet med klubben återvänder nu Arnor Traustason till Norrköping för att plocka tre poäng till sitt MFF i kampen om europaplatserna i allsvenskan.

Det är inte första gången han ställs mot sina gamla lagkamrater. Han blev inbytt i MFF:s seger hemma mot Norrköping i juli, men att återvända till staden där han fick sitt genombrott är något helt annat, förklarar islänningen.

– Tänkte på det i går. Länge var det bara ett datum i kalendern, men det är en stor match för mig. Första året var tufft, jag var skadad och spelade inte så mycket. Resten blev historia, säger han till Sydsvenskan.

”Malmö är en större klubb”

Traustason tog SM-guld med Norrköping 2015 och lämnade året därpå för att testa lyckan i österrikiska Rapid Wien och grekiska AEK Aten. Inför årets säsong bestämde han sig för att återvända till Sverige och skrev på för Malmö FF. När han får jämföra de två svenska klubbarna skiljer de sig på en punkt – kravbilden.

– Skillnaden är att Malmö är en större klubb. Om man gör misstag i Norrköping, är det inte okej, men man spelar vidare. Här får man inte ha dåliga matcher. De vill ha det bästa från dig i varje match och på varje träning - och det är bra.

Efter en hjärnskakning i somras har islänningen haft svårt att spela till sig en ordinarie plats i startelvan. Men mot Kalmar senast fick han chansen på topp tillsammans med Markus Rosenberg. Ett lyckodrag av tränaren Uwe Rösler skulle det visa sig.

Uttagen i Hamréns landslagstrupp

Traustason stod för två mål i 4-0-segern och med endast en ordinarie anfallare tillgänglig inför matchen mot Norrköping lär han behålla sin plats. Rosenberg är avstängd efter att ha tagit ett gult kort senast.

– Mot Kalmar gillade jag att spela anfallare. Det är lite annorlunda löpningar och så och lite annat defensivt spel, men man lär sig det fort. Jag har spelat nummer tio när jag var yngre. Då var jag mycket inne i boxen, säger han till Sydsvenskan.

Trots skadeproblem och avsaknad av speltid i MFF återfanns Traustason i Erik Hamréns första landslagstrupp som isländsk förbundskapten.

Traustason fick dock sitta på bänken och kanske var det lika bra – Hamréns mannar fick stryk med 6-0 mot Schweiz och följde upp det med en 3-0-förlust mot VM-trean Belgien.

Mötet mellan IFK Norrköping och Malmö FF startar 19.00 i kväll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.