Herrlandslaget i fotboll

Därför ser Blågult ut att slippa Spanien

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Svenska landslaget har fått glädjande besked inför VM-lottningen.

Risken att stöta på Spanien är minimal – medan Mexiko och Marocko ligger närmare till hands.

– Om vi ska vara uppriktiga är det bra att undvika Spanien, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Foto: TT

Nästa fredag lottas gruppspelet till kommande fotbolls-VM. Sverige ska få sina tre motståndare till sommarens mästerskap i Ryssland.

För att försäkra sig om att inte alla de bästa lagen klumpas ihop används seedningsgrupper. Sverige är i pott 3 och ska därför få ett topprankat lag, ett ur grupp två och ett ur grupp fyra.

Så långt är förutsättningarna tämligen begripliga. Men det finns andra faktorer som komplicerar bilden en aning.

Reglerar grupperna geografiskt

Exakt hur var oklart fram till onsdagen då SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand vände sig till Fifa för att söka klarhet.

– Jag har fått informationen av Fifa att lottningen börjar med pott ett och slutar med fyran. Och i varje pott ska samtliga dras innan man går vidare, säger Sjöstrand.

Läs noga nu, för det är lite invecklat:

Fifa vill också säkra geografisk spridning i grupperna genom att sätta maxgränser för varje världsdel. Max ett lag från Afrika (AFC), Sydamerika (Conmebol), Nord- och Centalamerika (Concacaf), och Oceanien (OCF) samt max två lag från Europa (Uefa) per grupp. Detta påverkar i högsta grad vilka Sverige kan komma att möta.

I pott 1 och 2 kryllar det av europeiska lag, 10 av 16. Med tanke på att de länderna fördelas först kommer Uefa-kvoten vara full i ett par grupper när Sveriges pott ska fördelas. Chansen att det ens matematiskt kan bli Spanien är exempelvis under sju procent.

”Kan inte säga bu eller bä”

I stället gör flera omständigheter att Mexiko är det mest troliga laget att hamna i Sveriges grupp. Därpå kommer Brasilien och Argentina ur pott 1 samt Nigeria och Marocko ur fyran.

Alla procentsatser finns härunder. När Håkan Sjöstrand får höra dem skrattar han till. Å ena sidan är det kul med spekulationer och siffernörderi, tycker han, å andra sidan varken jublar eller gråter han hur än lotterna faller.

– Finns en drömlottning? En mardröm? Ser vi tillbaka på de senaste lottningarna var kvalgruppen otroligt tuff och playofflottningen mot Italien tuffast möjliga. Därför börjar jag tvivla på drömmar och mardrömmar, säger Sjöstrand.

Lägst risk av allt är att ni får Serbien. Det är en på femtio. Kommentar?

– Jag har inte ägnat en tanke åt Serbien. Vi ställs inför några lag och får sedan tänka igenom det. Jag kan inte säga bu eller bä nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

LIVE – Sverige-Mexiko: Följ avgörandet i grupp F

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Håkan Sjöstrand

Fotbolls-VM