”Hon ska inte få lov att kalla mig lögnare”

Publicerad 2014-10-17

Debatten om bengaler på svenska fotbollsläktare rasar vidare.

Kritiserade Rose-Marie Frebran går till motattack. Och får nya mothugg.

– Vi har mejlat och bråkat halva natten, vi är inte ense och kommer inte bli det heller. Hon ska inte få lov att kalla mig lögnare, säger Tony Ernst, ordförande i Svensk Fotbollssupporterunion.

Gårdagens krönika av Sportbladets Patrik Sjögren om bengalfrågan fick stor spridning på sociala medier. I krönikan riktades kraftig kritik mot Rose-Marie Frebran, nationell samordnare för positiv supporterkultur, för hennes debattinlägg.

Nu väljer Fredbran, i ett skriftligt svar, att bemöta kritiken.

Sportbladet skriver att jag avböjt - för att jag inte hade tid - att komma till Svensk Fotbollssupporterunions konferens i somras och hänvisar till dess ordförande Tony Ernst. Det är fel, lögnaktigt.

Sanningen är att trots att jag aldrig blivit inbjuden, visade stort engagemang för supporterkonferensen och meddelade Tony Ernst att alla supporterföreningar inte tycks ha nåtts av inbjudningar och att jag såg fram emot att få rapporter om vad man diskuterat och kommit fram till på mötet, något Ernst också lovat utan att hunnit(?) infria.

Ernst slår tillbaka

Supporterkonferensen Rose-Marie Frebran syftar på anordnades av Svensk Fotbollssupporterunion i slutet på juni och hade temat ”Rannsakan”.

Supportrar från hela Sverige möttes för att diskutera hur svensk supporterkultur ska se ut framöver, med fokus på det tragiska dödsfallet i Helsingborg i mars.

Tony Ernst, ordförande i Svensk Fotbollssupporterunion, slår nu tillbaka mot Frebrans uttalande om att hon inte bjudits in.

– Hon är väldigt svår att få tag på, men jag skickade flera meddelanden till henne varpå hennes sekreterare till slut svarade att hon inte kunde komma på mötet, säger han.

”Bråkat halva natten”

Enligt Ernst bjöd han in Frebran, via hennes sekreterare Agneta Blom, när de träffades den 7 maj.

– Det är en mindre konferens på Fryshuset, ihopsatt av nationella samordnaren. Där påpekar jag för hennes sekreterare (Agneta Blom) att vi gärna ser nationella samordnaren på vår konferens, men Agneta är tveksam om Rose-Marie Frebran har tid, säger Tony Ernst.

Sportbladet har även tagit del av ett mejl, daterat 3 juni, som Blom skickade till Ernst med anledning av konferensen. Där ber Blom om att få information om vad de planerar och kommer fram till (se mejlet i sin helhel ovan).

Efter krönikan som Sportbladet publicerade vände sig Rose-Marie Frebran direkt till Tony Ernst för att säga att det förekom felaktigheter i texten.

– Vi har mejlat och bråkat halva natten, vi är inte ense och kommer inte bli det heller. Hon ska inte få lov att kalla mig lögnare, säger Ernst.

Patrik Sjögrens svar till Frebran:

Sportbladets Patrik Sjögren.

Jag är glad att Rose-Marie Frebran tagit sig till att svara på min krönika och min syn på bengaler och bengaldebatten. Jag behövde 10 000 tecken på mig för att uttrycka mina tankar inte bara kring hur vi värnar om supporterkulturen inom svensk fotboll utan också hur vi faktiskt gör den säkrare med just bengalfrågan som den stora sammankopplande länken.

När jag nu läser Rose-Maries svar kan jag inte låta bli att undra om hon verkligen orkat läsa alla de där 10 000 tecknen? För när Rose-Marie nu bemöter min syn på hur vi tillsammans ska lösa den för alla så brinnande frågan så nämner hon huvudfrågan "bengal" en enda gång i sin text. Denna gång återigen sammankopplat med våld.

Rose-Marie vidhåller att bengalbränningen är farlig, vilket den mycket riktigt kan vara under oordnade formen, men har i sin text inget svar på hur ett förbud skulle göra det säkrare. Bengaler är förbjudet redan i dag. Ändå bränns det. Jag tror att en dialog och ett större ansvarstagande från fansen skulle göra hela situationen säkrare. Som det ser ut i dag är ett förbud mot bengaler på många sätt farligare än en kontrollerad och legal bränning vore. För vi vill ju, precis som Rose-Marie skriver, att det ska vara tryggt att vistas på arenorna.

Rose-Marie: Du skriver att du inte jobbar mot supportrarna men för att det ska bli ännu tryggare måste du också jobba MED supportrarna.

Följ ämnen i artikeln