”Borde vara lag på att ha damsatsning”

Publicerad 2015-06-22

Sjögran vill ställa tuffare krav på de svenska herrklubbarna

ottawa. Veteranen och blivande sportchefen Therese Sjögran ser utvecklingen i övriga Europa.

Nu vill hon att Sverige hänger på.

– Jag tycker det borde vara lag att de stora herrlagen ska ha en dam- och flicksida, säger Therese Sjögran som ser Rosengårds framtid i Malmö FF.

Följ ämnen
Malmö FF
blickar framåt  Efter 214 landskamper tackar Therese Sjögran för sig. Nu har hon idéer om hur svensk damfotboll ska bli bättre.

Lobbyn på spelarhotellet i Ottawa var välbesökt dagen efter förlusten mot Tyskland (1–4).

Diskussionerna före avfärd från Kanada handlade om Pia Sundhages framtid och vägen att gå för svensk damfotboll.

Therese Sjögran kommer inte att vara delaktig som spelare, men fotbollspensionären tar snart över som sportchef i Rosengård och tankarna på hur damfotbollen ska utvecklas är ständigt närvarande.

Hon har sett utvecklingen internationellt och tycker att det är dags att ställa krav på alla svenska storklubbar utan damsatsning: in med en ordentlig damverksamhet. Hon utesluter inte att det blir ett krav i elitlicensen.

– Det hade inneburit att damfotbollen hade tagit ett kliv till i Sverige om vi skulle göra samma sak som Chelsea, Barcelona, Arsenal och andra stora klubbar redan gjort, säger Therese Sjögran.

Tvingades lämna MFF

Förslaget kan tyckas anmärkningsvärt från Therese Sjögran som själv var med när damlaget fick lämna Malmö FF för ett antal år sedan.

– Ja, jag tror att det kommer bli annorlunda nu. Innan kostade vi bara pengar, men skulle vi slå ihop verksamheten framöver så skulle vi komma från en helt annan nivå, säger Therese Sjögran och påpekar:

– I framtiden tror jag att den organisation vi har (i Rosengård) kommer att ligga under MFF.

Är det något som du kommer att driva som sportchef?

– Jag vet inte, vi får se, men jag tror att det kommer att bli så. När vi inte fick vara kvar längre i MFF var det tufft, men sedan har vi fått vår egen identitet i stan och det har gjort att vår klubb vuxit. Men för att det ska funka i framtiden så kommer vi hamna under MFF igen.

Vad skulle det innebära för den enskilda spelarens utveckling?

– Det blir helt andra förutsättningar i en stor herrklubb. Det finns mer pengar och man kan satsa redan från början.

Chelsea en förebild

Lilie Persson, assisterande förbundskapten och ansvarig för spelarutbildningen på flicksidan tror att utvecklingen i Europas klubbar blir lyckad:

– Jag tror att det kommer vara en framgångsfaktor. Du kan fråga Hedvig Lindahl om hur Chelsea har fungerat på senare år. De har verkligen tagit steget att arbeta integrerat med dam- och herrsidan. Det är oerhört spännande, säger hon.

Något man ska göra i Sverige?

– Ja, rent sportsligt att driva fotbollen framåt om man integrerar dam- och herrsidan, där kan man nog ta ett grepp. Det är ju perfekt nu när Sjögran är sportchef (skratt).

SÅ SATSAR DE HERRALLSVENSKA FÖRENINGARNA PÅ DAMLAG

AIK. Har ett damlag sedan många år, spelar just nu i allsvenskan men riskerar att åka ur efter en svag säsongsstart med bara en poäng på sju matcher.

Djurgården. Hette tidigare Djurgården/Älvsjö men gick 2013 upp i Djurgårdens IF Fotbollsförening och heter sedan 2007 också bara Djurgårdens IF Dam. I nuläget på uppflyttningsplats till allsvenskan. 

Elfsborg. Saknade länge dam/flickfotboll men startade under fjol-året en satsning på damfotboll som till att börja med handlar om ett antal flicklag.

Falkenberg. Hade fram till 2013 ett damlag som spelade i division ett men för att sikta mot elitettan gick man samman med andra lokala laget, IF Böljan, och fort-satte att spela under deras namn. Ligger just nu tvåa i division ett mellersta Götaland.

Gif Sundsvall. Har inte haft ett damlag sedan 1985 då man överförde verksamheten i Sundsvalls DFF som är en renodlad damfotbollsförening. Toppar just nu division ett norra Svealand.

Gefle. Har länge haft en stor flickverksamhet men saknat damlag. Det blev det ändring på i år och nu har man ett lag i division tre Gästrikland.

Halmstad. Har flickfotboll men saknar ett seniorlag för damer. Men bara för några dagar sedan togs ett inriktningsbeslut om att starta ett damlag. Startår är fortfarande inte bestämt.

Hammarby. Har precis som AIK två lag i allsvenskan. Är en sektion i Hammarby IF och heter Hammarby IF DFF. Damerna gick upp i fjol och ligger precis över det negativa kvalstrecket efter sju omgångar.

Helsingborg. Hade damlag under 1970-talet men sedan dess har lag som Stattena och Råå IF varit ledande damfotbollsföreningar i staden.

Häcken. Har ett damlag som sorterar under BK Häcken ungdom. Ligger just nu på nedre halvan i division tre Göteborg.

IFK Göteborg. Har inget damlag, där-emot flicklag upp till 15 år. Göteborgs bästa lag är i stället en sammanslagning mellan Göteborg FC och Kopparberg/Landvetter som nu heter Kopparbergs/Göteborg FC. IFK Göteborgs styrelse håller på att ta beslut om de ska starta ett lag inom något år.

Malmö FF. Flyttade sin damverksamhet till det som nu är FC Rosengård. Klubben har sedan den bildades dominerat svensk damfotboll tillsammans med nu mer bankrutta Tyresö.

IFK Norrköping. Har ett damlag som spelar i division ett mellersta Götaland där man är placerad i mitten. Klubben skrivs ut IFK Norrköping DFK och bildades 2008 som ett samarbete mellan flera lokala klubbar. Sedan 2013 har man även flick-

fotboll inom ramen för IFK Norrköping.

Kalmar FF. Har inget damlag. Det har däremot båda lokalkonkurrenterna IFK Kalmar och Kalmar Södra.

Åtvidaberg. Har både dam- och flicklag i föreningen. Men damlaget håller till i undanskymda division fyra östra Östergötland.

Örebro SK. Har ett damlag, ÖSK Söder dam som spelar i division 1 södra Svealand. Men laget är stadens andralag. Kif Örebro, tidigare Karlslund IF DFF, är den dominerande klubben i staden. Just nu nia i damallsvenskan.

Fotnot: I en tidigare version av den här sammanställningen stod det att Örebro SK inte hade ett damlag. Det var fel och är nu ändrat.

 Sammanställning: Erik Karlsson