Svensson hyllas – inför sista matchen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Så minns kollegorna: ”Väldigt speciell tid”

Utklädd till Sammy Davies Jr tog han en spårvagnstur genom Göteborg.

Elfsborgs Anders Svensson är en artist både på och utanför planen.

Inför karriärens sista match minns fotbollsvänner och ledare den lille store spelaren.

– Anders bjuder alltid på sig själv, säger Niclas Alexandersson.

I Elfsborg 1995.
Foto: BILDBYRÅN
I Elfsborg 1995.

I morgon tar en lång och lyckosam karriär slut.

Anders Svensson spelar sin sista match när Elfsborg möter Falkenberg och han kommer att bli firad som den uppskattade spelare han är.

Sportbladet låter vänner och ledare redan i dag minnas Anders Svenssons karriär. Det målas en bild av världsklass som vi alla känner igen – frisparksmålet mot Argentina i VM 2002. Och det skissas en personlighet som är full av värme och humor.

Minns Sydkorea 2005

Medan Tobias Linderoth minns Anders Svenssons svarta ögon och ”nu köttar vi” mot Sydkorea 2005, Elfsborgstränaren Magnus Haglund vittnar om vinnarskallen kommer vännen Niclas Alexandersson ihåg festen hemma i Långedrag.

– Vi hade en fest med musiktema. Han fick i uppdrag att komma som Sammy Davies Jr. Han åkte spårvagn hem till oss och jag kan tänka mig att många hade roligt åt honom på vägen, säger Niclas Alexandersson.

Niclas Alexandersson och Tobias Linderoth umgicks med Anders Svensson under samlingarna med landslaget. Men det var Marcus Allbäck som delade rum med Elfsborgsstjärnan.

”Tog åt sig oerhört”

Det har funnits många fina stunder, men också tyngre perioder som under VM i Tyskland 2006 när Kim vs Anders-debatten rasade. 

– Vi bodde ihop och jag var nära honom då. Det var väldigt märkligt när våra egna fans på det sättet så klart statuerade vad de tyckte. Det var tungt att se honom. Han tog åt sig oerhört, men klarade det också och kom tillbaka starkare, säger Marcus Allbäck.

ENKÄT: Profilerna om Anders Svensson

1) Vilket är DITT bästa minne av Anders Svensson?

2) Vad har Anders Svensson betytt för svensk fotboll och allsvenskan?

Tommy Söderberg, före detta förbundskapten, som var ansvarig när Anders Svensson kom in i landslaget:

1: ”När han debuterade (1999) var vi nya, jag var också ny. Hans känsliga fötter – man såg direkt att han bar på en väldigt stor talang. Han var väldigt snäll, ödmjuk och hänsynsfull i gänget.”

2: ”Jag tycker att han varit en av de som inspirerat yngre tjejer och killar till teknisk skicklighet. Man känner generellt när man ser våra ungdomslandslag och föreningar att de är tekniskt skickliga nu. Anders har också haft en fin speluppfattning. I dag ser inte ungdomarna helheten, de ser delar ur matcherna. Det var vanligare i den generationen att man såg mer livefotboll, vilket kan leda till skicklighet att läsa spelet.”

Jörgen Lennartsson, tränare för IFK Göteborg, som var tränare i Elfsborg 2011–2013:

1: ”Det bästa minnet var såklart SM-guldet (2012) och Anders drivkraft i de sista omgångarna med vinnarskallen som han har och de prestationer han gjorde på planen, med det trycket vi hade i laget. Tredje omgången från slutet satte han ett kanonskott mot Gefle, vi hade förlorat omgången innan. Otroligt beslutsamt, distinkt och härligt distansskott, så som ­Anders kan göra.”

2: ”I stort sett har alla ordinarie landslagsspelare har spelat utomlands. Anders gjorde ett val på toppen av sin karriär att flytta hem och spela allsvensk fotboll. Han hade kunnat spela utomlands i tio år till. När det var landskamper blev det alltid någon form av anknytning mellan landslaget och allsvenskan eftersom Anders spelade där.”

Marcus Allbäck, players manager i landslaget och tidigare spelare som var rumskompis med Anders Svensson i blågult:

1: ”Det som sticker ut är frisparken mot Argentina. Då bodde vi också ihop. Det blev helt crazy. Vi förstod inte riktigt det när man var på andra sidan jordklotet. Det var häftigt att vara nära honom när han upplevde den glädjen. Visst var det inte samma sak som nu med telefon och sociala medier, men det var mycket och han var väldigt lycklig.”

2: ”Det finns flera fina exempel på spelare som vänder hem och gör det bra. Anders var inte så gammal. Han har höjt nivån på allsvenskan, som Markus Rosenberg. Det är väldigt positivt för allsvenskan.”

Erik Hamrén, förbundskapten för svenska landslaget:

1: ”Fotbollsmässigt är det många minnen. De två som sticker ut lite extra för mig är frisparksmålet mot Argentina och segermålet mot Irland borta i senaste VM-kvalet.”

2: ”Han innehar rekordet för flest spelade landskamper för Sverige!  Det säger allt om hans betydelse för svensk fotboll och hans storhet som fotbollsspelare.”

Magnus Haglund, tränare, Elfsborg nu och när laget vann sitt första SM-guld på 45 år:

1: ”Sommaren och hösten 2006 var en väldigt speciell tid. Anders fick en roll som tia. Han spelade bakom en forward och var helt briljant i den rollen med många mål och assist. Det underlättade utvecklingen av vårt spel. Han är en känslomänniska och den största vinnarskallen jag har stött på. Det skapade ett driv att vinna som smittade av sig och som varit bra för en klubb för Elfsborg som inte hade vana att vinna.”

2: ”Han har bidragit till att lyfta nivån och statusen på allsvenskan. Antalet landskamper är ett bevis i sig på vad han bidragit med.”

Tobias Linderoth, ungdomstränare i Elfsborg och fotbollskollega och vän till Anders Svensson:

1: ”VM i Japan 2002 var speciellt, men det roligaste minnet är från några år efter det. Vi mötte Sydkorea (2005). Vi var där under kort tid och det var svårt med tidsomställningen. De hade ett bra lag med kvicka spelare. Vi fick springa och jaga. Efter ett tag svartnade Anders ögon. Han kom till mig och sa ’nu tar vi dom, vi köttar bara’. Han fick ett spel. Han var inte fysiskt i ordning. Han glömde bollen i fem minuter, han sprang bara omkring. Jag kunde bara skratta åt det.”

2: ”För allsvenskan har han betytt mycket. Anders har varit ordinarie i landslaget, det krävs mycket att hålla sig kvar. Det har Anders gjort.”

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.