Tidigare kunde jag äta godis istället för lunch

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2012-05-10

Loret Sadiku, 20, har tagit en plats i mästarnas mittlås – trots matslarvet: ”Det där med maten, att behöva äta pasta och sånt tror jag inte på”

Han rankas som den främste av allsvenskans alla supertalanger från Värnamo och har gått rakt in i mästarnas mittlås.

Men Loret Sadiku är allsvenskans kanske störste slarver – trots Jonas Therns övervakning.

– Det här med maten är jävligt jobbigt, att behöva äta pasta och sånt. Jag tror inte på det, säger HIF:s nye stjärna.

Följ ämnen

Niklas Hult, Simon Thern, Joseph Baffo, Viktor Claesson... produktionen från Jonas Therns talangfabrik i Värnamo verkar aldrig ta slut.

Senast i raden att slå sig in i en allsvensk startelva är Loret Sadiku i Helsingborg.

– Han är den bäste av dem allihop. De har alla stor potential men Loret är jämnast av dem. Han är ett naturbarn; allt bara flyter på, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson, som inför förra säsongen lockade till sig Thern och Baffo.

Sadiku är egentligen en defensiv mittfältare men har tagit plats i mästarnas mittlås.

Sportbladet tog en lunch med supertalangen på Olympia inför kvällens derby för att ta reda på lite mer om 20-åringen som kom till Sverige åtta månader gammal med sin familj från Kosovo.

”Största matchen”

– Det här blir den största matchen jag spelat, säger han.

Det här blir också första gången han möter Thern sedan de var små och MFF-mittfältaren spelade i Kärda IF.

– Jag får skicka lite sms inför matchen om hur dålig han kommer att vara och att han ska akta sig för tunnlar, haha.

Värnamotalangerna är utspridda i tre klubbar, MFF, HIF och Elfsborg, men håller kontakten.

– Vi brukar träffas i Värnamo allihop när vi är lediga på sommaren och på vintern. På sommaren kör vi streetfotboll och på vintern inomhus. Det är nice.

Alla Värnamotalangerna har förstås Jonas Thern att tacka för mycket.

För Sadiku har Thern Sr betytt väldigt mycket utanför plan ­också.

– När man har gjort fel har Jonas alltid kommit och huggt på en. Även när man inte trodde att han visste så visste han. Han sa att han hade kameror överallt.

Hade en del bus för sig

Vad var det du ”gjorde fel”?

– Jag hittade på en del bus, gjorde inte mina läxor, var uppkäftig mot lärarna, kom inte i tid och sånt.

– Jonas har gjort mig till en ­bättre människa.

Har han koll på dig nu också i Helsingborg?

– Ja, det tror jag.

För Sadiku har omställningen till allsvensk spelare varit tuffare utanför plan än på.

Han har alltid haft svårt att passa tider och få med sig rätt utrustning.

I HIF är det dryga böter på sånt.

– I början var det en katastrof. Första månaden låg jag på 2 000 kronor, andra 1 500. Nu är jag ­nere på 300 kronor och det är helt okej.

I Värnamo brukade han vara uppe till fem på morgonen och sova till klockan 14.

– Första träningarna här i HIF var jag helt död.

Men du lägger dig i tid om kvällarna ­numera?

– (Leende.)

Och så var det, det här med maten.

Simon Thern säger att du levt på geléhallon?

– (Skratt) Egentligen är det vingummi. Men geléhallon är också jättegott.

Fotografen plockar under ­intervjun fram fyra påsar gelé­hallon till bilden här intill.

– Mmm, va gott det luktar. Förr kunde jag äta godis i stället för lunch.

Sadiku äter fortfarande godis.

– Christer, vår fystränare, tycker att jag äter alldeles för mycket godis, men det är inte alls mycket jämfört med förut. Jag försöker hålla godispåsen så han inte ser den när jag går förbi honom.

På Olympia serveras han både frukost och lunch.

”Jävligt jobbigt”

Vad äter du till middag?

– Jag har köpt en 20-kilos säck med ris. Till det har jag soja och så brukar jag gå ner och köpa nåt färdigt, som kyckling, på Ica.

Du har varit en riktig slarver?

– Ja, men jag visste om allting hur jag skulle äta, sova och sånt. Men jag sket i det.

Märker du någon skillnad nu när du bryr dig mer om de bitarna?

– Nej, faktiskt inte.

Det måste varit en jobbig omställning?

– Det här med maten är jävligt jobbigt att behöva äta pasta och sånt och tänka på det precis hela tiden. Men... man måste ju göra det.

Just för att du måste eller för att du börjat tro på det?

– Jag tror inte på det själv. Om en sak funkar – varför sluta med det då?

När vi avslutar intervjun lämnar Sadiku kvar halva portionen på tallriken.

Ska du inte äta mer?!

– Nej, jag tar en macka när jag kommer hem och sedan går jag ut och käkar.

Någon som undrar vad som hände med berget med geléhallon efter fotograferingen?

Det avslöjar vi inte...