Bajens straff: Gå med mamma

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2009-02-22

Hammarby skrotar huliganlagen.

I stället går man vidare på sin gamla linje med individanpassade straff.

– Till exempel får flera personer gå på våra matcher enbart i sällskap med sin mamma eller pappa, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i klubben.

Följ ämnen

Efter att åklagaren valt att inte utdöma tillträdesförbud till de personer som var inblandade i derbybråket under AIK-derbyt i höstas kommer Hammarby fortsättningsvis inte att tillämpa huliganlagen vid oroligheter i samband med match.

– Nej, som det ser ut nu så är var här sista gången. Från och med nu kommer vi att köra vidare med vår egen trestegsmodell, den som vi använt tidigare och som vi dessutom tycker är bättre, säger Göran Rickmer.

Anpassade straff

I Hammarbymodellen är avstängning sista alternativet. I stället försöker klubben hitta individanpassade straff för dem som bråkat.

– Vi sätter oss ner med personerna och deras föräldrar när de är minderåriga. De får alltid granska de bevis vi har och de får alltid chansen att yttra sig. Sen försöker vi hitta en lösning som passar. Och de får alltid ett val, mellan att antingen göra det vi bestämt eller att bli avstängda från matcherna. Men det är viktigt att de just får göra ett val, då tar man bort martyrskapet, säger Göran Rickmer.

Varför inte bara stänga av dem?

– De flesta som beter sig illa är unga och jag tror inte på att stänga av personer som är på väg in i vuxenlivet. När du är 17 har du inte samma referensramar som en vuxen så det löser ingenting. Huliganlagen, den funkar som en sista utväg. Vissa människor klarar helt enkelt inte av att bete sig, så är det bara. Men de flesta lär sig.

Hur framgångsrik har den här modellen varit?

– Mycket. Nio av tio sköter sig.

Gjort projektarbete

De individanpassade straffen är ofta kreativa. Mycket kreativa i vissa fall.

– Vi har till exempel låtit någon göra ett projektarbete om faran med pyroteknik. Ett par har fått skriva på papper att de bara får gå på fotboll enbart i sällskap med sin mamma eller pappa, säger Göran Rickmer.