Häcken hakar på i guldstriden efter mål i comebacken av Youssef

Publicerad 2023-08-13

Häcken gick på halvfart men hakade på i guldstriden via 2–0 mot Varberg.

Matchvinnare: Inhoppande målskytten Ali Youssef, 23, som gjorde allsvensk comeback ett år efter sin andra korsbandsskada.

– Jag sa att jag skulle göra mål direkt, säger han till Discovery.

Häcken kom från en stark insats och 3–1-seger borta mot Zalgiris Vilnius i kvalet till Europa League. Då svarade nyförvärvet Srdjan Hrstic för två mål och ett assist.

Mot jumbon Häcken var han åter aktiv, ihop med ett annat tidigare nyförvärv.

Varbergs Robin Tranberg trampade på Hrstic i friläge i 33:e minuten. Det innebar tionde (!) straffen emot för tabelljumbon.

Den efterföljande straffen placerade ett annat sommarnyförvärv, Amor Layouni, in till 1–0 för ett Häcken som var temposvagt och såg oinspirerat ut under den första halvleken.

Layouni poängmaskin

30-årige Layouni har nu svarat för fyra mål och ett assist för Häcken på fyra allsvenska matcher för regerande mästarna.

Häcken tog in ytterligare ett spännande nyförvärv direkt i den andra halvleken. Den tidigare IFK Norrköpingsspelaren Abdulrazak Ishaq, på lån från Anderlecht, kom in på mittfältet och visade prov på sin fart och fina bollkontroll.

Men det var inte bara nyförvärven som levererade för regerande mästarna i en rätt sömnig tillställning där Varberg verkligen inte saknade chanser.

I 83:e minuten gjorde Ali Youseff allsvensk comeback för Häcken efter ett års frånvaro på grund av en andra korsbandsskada.

Succécomeback

Tre minuter senare avgjorde 23-åringen med 2–0 i 86:e minuten i bortre hörnet efter att Youssef blivit frispelad av en annan inhoppare, Pontus Dahbo, i en Häckenkontring.

Den tidigare unge talangen drog först av korsbandet sommaren 2021. Ett år senare gjorde han comeback förra sommaren, hann med fyra matcher innan han åkte på samma skada igen – och nu var tillbaka i allsvenskan ytterligare ett år senare.

– Det här är något jag har längtat väldigt mycket efter. Jag har sagt till folk innan: jag behöver inte en halvtimme eller 45 minuter. Det räcker med tio minuter, jag gör mål direkt.

– Jag känner mig redo, säger Ali Youssef till Discovery.

Segern innebär att Häcken går upp på andra plats, på bättre målskillnad än Malmö FF som har en match mindre spelad.

Häcken är därmed bara en poäng bakom serieledande Elfsborg som förlorade borta mot Hammarby.