AIK vann ödesmötet – första på nio matcher

Av: Erik Karlsson, Per Bohman, Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

AIK kan vinna fotbollsmatcher.

Efter 2–0 i bottenmötet med HIF pustade laget ut.

– Vi har varit desperata. Det är inget att ljuga om. Vi låg ju en poäng över botten, säger Sebastian Larsson.

Efter åtta raka utan seger och bara 3 av 24 möjliga poäng har AIK rustat med tre nyförvärv på kort tid. När man tog emot jumbon Helsingborg i måstematchen klev ett av dem, Sotirios Papagiannopoulos, direkt in från start.

– Han gör en riktigt bra match. Det vet jag från svenska landslaget, att han är en väldigt duktig försvarare. ”Sotte” gav oss energi, säger Sebastian Larsson.

Och hemmalaget såg nytänt ut inledningsvis där man skapade chans på chans. I 19:e kom också utdelningen när Sebastian Larsson spelade Kolbeinn Sigthorsson och sedan stack själv i djupet och förvaltade läget med ett skott i nättaket.

AIK fick segerjubla för första gången sedan 15 juli.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
AIK fick segerjubla för första gången sedan 15 juli.

”Seb” haltade av skadad

I 53:e minuten lyfte AIK igen när de satte 2–0 (första gången på åtta matcher som AIK gjorde mer än ett mål!) genom Karol Mets på en Sebastian Larsson-hörna

Det var sedan närmare 3–0 (Nabil Bahoui med missat friläge) än nerv i matchen.

Efteråt var Sebastian Larsson helt uppriktig.

– Vi var desperata. I desperat behov av poäng. Vi låg liksom en poäng över botten. Det har varit en konstig känsla. Vi har inte fått poäng och inte bra prestationer heller. Det syntes i dag när vi tog ledningen, vi sjönk djupt och allt som betydde något var tre poäng.

”Varför ska man ljuga?”

Larsson slår ut med händerna och fortsätter resonemanget:

– Varför ska man ljuga? Vi har varit desperata. Det betyder inte att vi har panik, men att vi har en desperation i oss i matcherna. Så när matchen tickar på vill vi bara vinna den.

Veteranen ser en del positiva tendenser under Bartoz Grzelak.

– Det har funnits en ny stadga, något att jobba vidare på. Det har varit svårt att säga det utåt efter matcher med noll eller en poäng, men det har funnits positiva saker. I dag får vi äntligen betalt. Vi kunde ha gjort fler mål, borde ha gjort fler mål.

Tränare Grzelaks första seger tar upp AIK på 17 poäng och en tolfte plats. Dagens 3–4–1–2 uppställning ser ut att få förnyat förtroende.

– När man vinner och det funkar är det bra, det ger stimulans att fortsätta. Men min vision framåt är att vi ska vara flexibla i formationerna. Just i den här matchen kände jag att det passade oss rätt bra, säger han.

”Kan göra mirakel”

Men det får aldrig vara riktigt bra för AIK den här säsongen. I 84:e minuten tog sig matchens spelare Sebastian Larsson för baksida lår och tvingades byta. Larsson haltade av på egen hand och det är osäkert hur allvarlig skadan är.

– Vi får se. Jag har dragits med småskador och man vill ju inte riskera något allvarligt. Det var kramp och allt möjligt, svårt att skilja på smärtan. Vi får se i morgon, säger han.

Sotirios Papagiannopoulos var glad över startdebuten i moderklubben.

– Jag ville ta ansvar och visa att jag är duktig. Det var skönt att få komma in och bidra direkt, säger mittbacken.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.