Alexander Isak tvåmålsskytt i FA-cupderbyt mot Sunderland

Publicerad 2024-01-06

Det första derbyt på närmare åtta år.

Då slog Alexander Isak till för sitt Newcastle – två gånger om.

– En fantastisk dag. För oss, för fansen, för staden, säger matchhjälten till Viaplay efter 3–0-segern i FA-cupderbyt mot Sunderland.

Det hade gått närmare åtta år sedan det senaste ”Tyne-Wear derbyt” mellan Sunderland och Newcastle.

Då, i Premier League i mars 2016, slutade det 1–1. Samma säsong som Newcastle ramlade ned i Championship.

Året därpå gick de upp igen – men då åkte Sunderland ned i stället.

Och sedan dess har Sunderland varit så långt ned som i League One och vänt, samtidigt som Newcastle blivit en Champions League-klubb.

Det var med andra ord ett högst efterlängtat derby som utspelade sig i FA-cupens tredje runda under lördagen, när de två ärkerivalerna ställdes mot varandra igen.

Derbyt blev en svartvit historia snarare än en rödvit.

Också blågul.

Isak: ”Älskar att spela derbyn”

Ett självmål av Dan Ballard i första halvlek gav Newcastle ledningen, innan den svenske anfallsstjärnan Alexander Isak skulle kliva in i handlingarna i hans första Tyne-Wear derby.

Miguel Almiron spelade fram den 24-årige svensken till ett så gott som öppet mål, efter slarv i Sunderlandförsvaret i den andra halvlekens första minut.

Det 0–2-målet följdes upp med ett slutresultatsfastställande 0–3-mål från straffpunkten i slutminuterna, när Isak rullade in bollen efter Anthony Gordon ordnat straffen.

Enligt statistikbyrån Opta blev Alexander Isak den förste Newcastlespelaren på över 56 år att göra två mål borta mot rivalen Sunderland. Den senaste var Ollie Burton i december 1967.

– Jag älskar att spela derbyn, men det här derbyt toppar nog alla, säger Isak till Viaplay efter matchen.

Heta derbykänslor

Sunderland hade inte mycket att sätta emot. Även om det åtminstone märktes att det var ett derby.

Med dryga timmen spelad så rök Anthony Gordon ihop med både en och två Sunderlandförsvarare. Vilket fick Alexander Isak att också ge sig in i bråket.

Allt lugnade dock ned sig fort, med ett gult kort till Gordon som utfall.

– De här matcherna handlar om vilja och passion och vilka som vill det mest. I dag var det vi som ville det mest, säger Isak.

Vändpunkt?

Newcastle har haft en ganska tuff säsong hittills, med svajiga resultat i ligan och respass i Champions League-gruppspelet.

Den svenske matchhjälten hoppas att derbysegern kan bli en vändpunkt för ”The Magpies”.

– Det är vårt mål. Vi ville vinna den här matchen för att vända vår säsong. Vi vet hur viktig den här matchen är för våra fans och hela staden, säger Isak.