Mejla

Patrik Brenning

Förstår om AIK är heligt förbannade

Brenning: AIK-ledningen kan ha sålt smöret och tappat pengarna

Publicerad:

Om Alexander Isak var beviset på att AIK kan ta hand om sina egna produkter får klubben drömma om att Daniel Sundgren är undantaget som bekräftar regeln.

På 14 rader offrades en potentiell klubbikon av en pressad ledning som sprintar mot en oundviklig förtroendekris.

Det är mycket som är märkligt med konflikten kring Daniel Sundgren och det räcker att läsa AIK:s pressmeddelande för att en mängd frågor ska väckas. Inte minst eftersom texten innehåller ett betydande faktafel.

”Konsekvensen om Daniel ingått i 18-mannatruppen vid matchen mot FC Ararat-Armenia, vilket AIK Fotboll, Daniel Sundgren och hans nya grekiska klubb Aris FC enligt gällande avtal var överens om, hade inneburit att han inte kunnat spela för Aris FC i Uefa Europa League 2019/20 under resten av året”, skriver AIK om varför Sundgren påstås ha strejkat från CL-kvalets första omgång.

Men Sundgren hade om han spelat i matchen ändå bara varit avstängd från Aris kvalspel till Europa League. Om grekerna når turneringen får svensken spela oavsett.

Svårt att se vad AIK har att vinna

28-åringens egen reaktion på pressmeddelandet var också minst sagt kraftfull.

– Jag har varit lojal sedan dag ett. På varje träning och match. Jag har respekterat AIK på alla sätt. De skulle åka till Armenien och möta ett lag som de ska vinna mot utan mig, så det är fel att de svartmålar mig. Det är säkert vissa supportrar som är skitarga, men de riktigt inbitna supportrarna förstår nog min sida av myntet. Jag är tacksam för den kärleken jag har fått av AIK:are från dag ett, säger Sundgren.

Så har Sundgren strejkat eller har AIK missförstått det hela? Jag vet inte, men det vi kan konstatera är att saken hanterats på ett anmärkningsvärt sätt.

Det är svårt att se vad AIK egentligen har att vinna på att hänga ut Daniel Sundgren – oavsett om han gjort något fel eller inte. Frågan är om det inte mer än någonting annat är ett tecken på en desperation inom AIK:s sportsliga ledning. En vilja att rädda sig själva offentligt inför vad som allt mer ser ut som en oundviklig förtroendekris.

Sundgren-affären har varit extremt känslig för AIK hela vägen. När källor i april uppgav för Sportbladet att backen redan skrivit på kontraktet med grekiska Aris var det ett avslöjande som togs emot med irritation inom AIK. Att övergången varit så delikat beror på att mycket av AIK:s framtid hänger på hur det går i det pågående Champions League-kvalet.

När Björn Wesström sålde Alexander Isak talade han sig varm om drömmen att kunna bygga en ny träningsanläggning men andra ville annat och alla pengarna investerades i den spelartrupp som förra året tog SM-guld. Problemet är att ett enskilt SM-guld riskerar att kosta betydligt mer än det smakar ekonomiskt.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Offrat en klubbikon

För att en så omfattande sportslig satsning som krävs för att vinna allsvenskan i dag ska bära på lång sikt krävs antingen extremt lyckade investeringar i unga talanger, en trupp som upprepar framgången flera år i rad eller ett lag som når Champions League.

Om AIK tar sig hela vägen till CL är klubbens sportsliga satsning tryggad i många år framåt. Missar de finns risken att de kastas tillbaka till samma position de hade innan den så lyckade Isak-affären.

AIK hade redan förlorat bärande spelare som Alexander Milosevic, Robin Jansson och Kristoffer Olsson när budet på Sundgren dök upp. Samtidigt kunde klubben knappast beröva den nu åldrande Sundgren vad som såg ut som en sista chans på en betydande proffskarriär.

Hela avtalet designades därför så att Sundgren skulle kunna spela CL-kvalet med AIK innan han lämnar. Det går därför att förstå besvikelsen i AIK-ledningen när backen plötsligt meddelade att han inte längre ansåg sig förmögen att klara av den uppgiften. Oavsett om det berodde på magsjuka, skadeoro, EL-problematik eller vägran.

Det går till och med att förstå om AIK är heligt förbannade.

Nu förlorade klubben dessutom den första kvalmatchen borta i Armenien och AIK-ledningen är pressad då de vet att risken finns att de sålt smöret och tappat pengarna. Jag tror att Sundgren-konflikten hade undvikits om läget inte var så utsatt som det nu är.

”Att lämna klubben jag älskar mest av allt svider. Jag har vuxit upp med doften av Råsundas gräs, omklädningsrum och kiosker. Första åren av mitt liv tillbringades på Västra vägen, ett stenkast från Råsunda. Glömmer aldrig när jag stod på läktaren och såg min far spela och tänkte 'här ska jag spela någon dag'. Nu flera år senare sitter jag ensam på ett hotellrum och skriver detta, men full av kärlek. Kärlek som kan beskrivas med ett SM-guld för min klubb, mer än 100 spelade matcher och Europaspel”.

Raderna är Daniel Sundgrens från den 9 juni i år och oavsett vem som bär ansvaret för dagens situation tvingas alla konstatera att en klubbikon offrats utan att någon vunnit.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE