Spelar i landslaget – för 230 kronor om dagen

AVSLÖJAR: Så mycket får spelarna

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-15

Här är skälet till damlandslagets hot om bojkott.
Förbundet betalar spelarna så lite som 230 kronor om dagen på samlingarna.
– Det handlar inte om jämställdhet utan om att få en skälig ersättning, säger en källa.

Det senaste decenniet har svenska damlandslaget tagit medalj på VM, EM och OS, men nu har förhandlingarna med Svenska fotbollförbundet kört fast. Spelarna vill ha högre ersättning, men trots ett års diskussioner har förbundet inte gått med på kraven.

I frustration över dröjsmålen har Caroline Seger meddelat att spelarna planerar att bojkotta Fotbollsgalan nästa måndag. Steg två kan bli att strejka från den planerade träningslandskampen mot Frankrike 27 november.

Obligatorisk klausul för spelarna

Konflikten är infekterad. I ett försök att lösa den träffas två generalsekreterare i Malmö under onsdag förmiddag. Spelarföreningens Magnus Erlingmark företräder spelarna och SvFF:s Håkan Sjöstrand förbundet.

Men vad ska de förhandla om?

Sedan Segers utspel har åsikter svallat hos förbundsanställda, journalister, experter, spelare och allmänheten. Det har varit gott om känslor men ont om siffror.

Att detaljer har saknats beror på en klausul som förbjuder samtliga spelare från att diskutera sina ekonomiska förutsättningar i Blågult. Sportbladet har ändå, med stöd av flera källor, kartlagt hur gällande avtal ser ut.

Jämför sig inte med herrarna

Enligt våra uppgifter gäller följande:

Alla spelare är i grunden anställda av sina klubbar. När de åker till en landslagssamling får de 2 000 kronor av förbundet, vilket är en summa som är lika hög oavsett lägrets längd eller geografiska plats. Några små tillägg och bonusar finns, framför allt på mästerskap, men ofta stannar ersättningen under 250 kronor om dygnet före skatt. Nivån ska inte vara högre ens på Algarve cup där spelarna är borta hemifrån i närapå två veckor.

Det har förekommit uppgifter om att landslaget kräver samma ersättning som herrarna, vilket enligt Sportbladets uppgifter inte stämmer. I stället ska måttstocken vara andra, jämbördigt rankade landslag på damsidan som Danmark, Norge och Nederländerna.

– Utgångspunkten är att det ska vara en skälig ersättning, säger en källa.

”Vi är inte framme än”

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson förväntar sig att konflikten snart är löst och att spelarna kommer till galan, men Magnus Erlingmark är inte lika säker. Han kommer till förhandlingarna med tydliga direktiv på hur mycket budet måste höjas för att spelarna ska vara beredda att skriva under.

– Ja. Det har vi fått en indikation på. Det är rätt tydligt, säger Spelarföreningens generaldirektör.

Hur långt ifrån är ni de beloppen?

– Det kommenterar vi inte över huvud taget. Vi är inte framme än. Men jag hoppas att vi kommer fram dit på mötet.

Om ni inte kommer överens i morgon, är det då klart att bojkotten mot galan blir av?

– Jag kommenterar inte det heller.